dijous, 30 de desembre del 2010

La submissió de les masses

José Manuel Naredo Pérez (1942) és un economista i estadístic espanyol. Després d'una etapa en què va treballar per a l'Administració i la banca pública, començà una tasca com a investigador i consultor lliure. Amb una visió vertaderament crítica, ha col·laborat en diferents iniciatives editorials, com ara Le Monde Diplomatique, Archipiélago o Cuadernos de Ruedo Ibérico.

La setmana passada va publicar un curt però interessant article al diari Público. Presentem, a continuació, algunes idees extretes del mateix.




  • Les elits político-empresarials orienten el Pa i Circ de la societat de consum i la selecció social de les idees, d'acord amb els seus interessos.
  • Els productes culturals i d'oci, a més d'adormir la gent, atien l'individualisme insolidari, associat a la ideologia econòmica del sistema.
  • El gran engany del nostre temps consisteix a fer creure que les actuals democràcies treballen a favor d'una societat d'individus lliures i iguals; en realitat, promouen valors i relacions socials que van en el sentit contrari.
  • La por a perdre el treball, l'estatus o a veure's discriminat indueix les persones a sotmetre's i censurar-se "pel seu propi bé", sense que calguen repressions explícites.



Llegiu el text sencer fent clic ací.

3 comentaris:

AlfredRussel ha dit...

Naredo està molt vinculat, també, al moviment ecologista, i és una de les ments més lúcides que conec. Les seues idees --ignorades per la majoria i, evidentment, pels economistes "oficials"-- són un motiu de reflexió continua, tot i que potser no sempre són tan accessibles com potser caldria... Gràcies per compartir-ho. Salut i feliç any!

Calpurni ha dit...

No puc estar més d'acord amb ell.
Salut i Bon Any!

Vicent Terol ha dit...

Bon any, Alfred i Calpurni!!