dimarts, 28 de juny del 2011

VELOCISTA, dignes hereus de SURFIN' BICHOS

L'herència d'aquella banda de rock d'Albacete anomenada Surfin' Bichos (1988-1994) continua estant present a molts grups actuals.

Velocista és una formació de València que recorda, com cap altra, l'esmentat grup. Fins al punt que, en determinats temes del seu magnífic disc Murmullo de la selva virgen, els pots arribar a confondre. Dels Surfin' Bichos, han interioritzat la manera de cantar, les estructures melòdiques, l'actitud i la intensitat que es desprèn -no sols- dels textos. Podríem dir que Velocista són la seua reencarnació actualitzada, musicalment parlant: hi trobem guitarres afilades, distorsió, atmosferes tòxiques i tonades dolces i agredolces.

Deia fa poc Pablo Maronda, component de Maronda, que li molesta eixe mimetisme, al·ludint explícitament a aquests hereus de Surfin' Bichos.

No compartisc la seua opinió des del moment que les cançons de l'àlbum de Velocista són bones i, en alguns casos, molt bones. Copiar -o no amagar en absolut les influències- és legítim, al meu parer, si el que es produeix té qualitat. En música, en literatura i en qualsevol activitat creativa. A més a més, les repetides escoltes ens permeten captar matisos que apunten cap a la construcció d'una personalitat pròpia en un futur.

Quant a les lletres, sense ser genials, cal dir que no estan malament del tot. Per al meu gust, hi ha un lleuger abús en la recerca d'una transcendència forçada. Però això sembla ser el seu estil, marca de la casa també en Surfin' Bichos.

Finalitze l'entrada amb una gran cançó dels valencians i el seu corresponent videoclip. Porta per títol Tormenta tropical, i ens ofereix el contrast d'una melodia alegre amb un text autodestructiu.



6 comentaris:

Xavier Aliaga ha dit...

Entre Surfi'n Bichos i el Fernando Alfaro de Chucho, sens dubte. Ben vist. Tenen gràcia.

Vicent Terol ha dit...

Quan escolte el disc sencer, em retrotrau a l'època dels Surfin. De veritat que hi ha cançons en les que semblen aquells. Recomanables, en tot cas.

Per cert. Crec que el qui fou bateria de la mítica banda també ha començat una carrera en solitari. I canta murmurant, com no...

Anònim ha dit...

El batería de la mítica banda se llama Carlos Cuevas y además de en Segunda Vedette también toca en Burrito Panza su nuevo grupo.

Anònim ha dit...

Sincerament he escoltat el disc de Velocista i el de Maronda, i malgrat les esmentades influencies dels Surfin Bichos, Velocista té molta més personalitat que el disc de Maronda...
l´entrevista a Maronda de la que fas referència sembla amagar algún tipus de resentiment personal.

Vicent Terol ha dit...

Anònim 1: Gràcies per la informació. Ara que dius el nom del seu nou grup, Burrito Panza, recorde que el vaig escoltar no fa molt a 'Carne Cruda' (Radio 3).


Anònim 2: A Maronda no els he escoltat molt bé encara. Només a través de Spotify mentre netejava o això, sense prestar suficient atenció. Els sentiré en breu.

Desconec si hi ha eixe ressentiment, no ho sé. També es criticava un grup valencià anomenat Radar, al qual no conec, pel seu paregut amb Los Planetas.

En tot cas, el disc de Velocista em sembla un excel·lent primer treball d'aquesta banda.

Anònim ha dit...

Molts grans estos tios!