dimecres, 7 de desembre del 2011

La "tasca social" del futbol

Entrevista Jordi Évole -del programa Salvados, de La Sexta- a Manuel Llorente, president del València C.F.

Insisteix el presentador en la idea que els clubs de futbol reben un tracte preferent respecte a altres empreses; pregunta si els bancs i l'administració fan la vista grossa amb alguns equips en assumptes d'índole econòmica... Llorente tracta d'esquivar el tema, respon amb evasives i no afronta la qüestió. Però, finalment, frena Évole amb una sentència: des del futbol es fa una "tasca social"; si no existira aquest esport, les desenes de milers de persones que van als estadis s'encararien amb els polítics per demanar solucions als problemes reals.

El president del València C.F. està afirmant que l' "esport rei" anestesia la societat. Cínicament, li diu "tasca social", però coincideix plenament amb allò del circ ("pa i circ", "panem et circenses") per mantenir el poble entretingut, per anul·lar la capacitat crítica de la gent; per facilitar -al cap i a la fi- que un Govern puga fer polítiques que perjudiquen els interessos de la majoria.

Es tracta d'una reflexió que s'ha fet moltes vegades des de sectors minoritaris, però resulta sorprenent -sorprenentment cínic- escoltar-ho en la boca d'un important president de futbol. També aclaridor: existeix el tracte de favor per part de l'administració, a canvi de la funció opiàcia que compleix l'esport més poderós que tenim.

Llorente no es deté ací. Per tal de girar definitivament el rumb de la conversa, remata amb una al·lusió als grans beneficis que obté La Sexta de la retransmissió de partits. "Si jo m'he de callar...", reconeix Jordi Évole. I es donen la mà rient, escenificant el fet que un forma part del circ i l'altre ha d'aplicar l'autocensura. No és divertit.