divendres, 23 d’agost del 2013

Per a què serveix una Reina de la Fira?

Em disculpareu el pragmatisme del títol d'aquesta entrada. Sé que, sovint, les coses s'han de plantejar des de punts de vista no purament utilitaristes. Vegeu-lo com una innocent provocació.

Reprenguem la qüestió, formulada d'una altra manera: quin sentit té la figura d'una Reina de la Fira? Perquè se suposa que n'ha de tenir algun, de sentit, veritat? I ha de ser molt evident perquè mai no s'explica i, a més, sembla que tothom accepta aquest element com a part del paisatge amb plena normalitat.

La Reina de la Fira té la funció de...? Representar la Festa? És això, més o menys, no? Acceptem que es aquesta la seua missió i seguim amb les reflexions (Si algú considera que no es tracta d'açò, que m'ho explique, per favor).

Per què ha de ser dona i no home la persona que representa la Fira de Xàtiva? I per què ha de ser una dona -més o menys- guapa, atractiva segons els patrons de bellesa actuals? Hi ha altres requisits, a banda d'aquest i de l'edat (ha de ser jove), per a ser Reina de la Fira?

Què fa exactament la Reina per a representar la Fira? Anar als diversos actes que es realitzen? Ha de participar en aquests o limitar-se a ser-hi?

Personalment, considere que la Reina de la Fira és un pur element decoratiu, en la línia d'un dels papers que tradicionalment ha ocupat la dona a la nostra societat. Semblant a la Fallera Major o a les xiques que acompanyen els vencedors d'una carrera de motos (Més pròxima a la primera -la bellesa comparable a la de la flor que s'adora en poemes folklòrics- que a les segones -amb connotacions més explícitament sexuals). Pense que l'existència d'aquesta figura és incompatible amb la igualtat entre home i dona: en la mesura en què es posa l'accent en aquest rol de florer, les persones de sexe femení són menys percebudes amb la capacitat de dur a terme aquelles tasques que, habitualment, realitza l'home.



4 comentaris:

Josep ha dit...

La reina del carnaval, què és? I el rei de la rumba?

Vicent Terol ha dit...

T'ha faltat el rei del mambo...

Anònim ha dit...

I el senyor Vicent Terol només aprofita per difamar i insultar quen les coses no són com ell voldria que foren.

Vicent Terol ha dit...

Amic Anònim:

Trobe que no he difamat ni insultat ningú. Busca eixos verbs al diccionari i veuràs com tinc raó. Em qüestione el sentit de l'existència de la figura de la Reina de la Fira, no de la persona concreta que ha sigut Reina aquest any o un altre. I crec que aporte els meus arguments.

Per la teua intervenció, diria que tu sí ets partidari que hi haja una Reina de la Fira que "represente" la Festa de Xàtiva. Em pots dir els teus arguments a favor d'aquest posicionament?


Gràcies per la visita.