diumenge, 16 de novembre del 2008

DGT: distraccions al volant

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha posat en marxa una campanya alertant-nos del perill de les distraccions quan estem conduint. Se centra en l'ús del mòbil, que -com sabem- es tracta d'una cosa ja prohibida; però també posa l'accent en altres conductes no prohibides, com ara fumar, canviar un CD...
Tanmateix no es pregunta si fer del cotxe el mitjà de transport principal és una vertadera conquesta de la nostra societat o no. És evident que ho és: el cotxe ens dóna llibertat, comoditat... Hi ha gent per ahí que qüestiona aquest model; fins i tot alguns tenen el valor d'afirmar que un altíssim número de morts a l'any és inherent a l'ús que fem del cotxe actualment. Ximpleries! El problema és la gent, que molts no saben conduir i, a més, són uns imprudents que no presten prou atenció quan estan al volant. La DGT ho ha dit claret: "Al volante, sólo el volante. No te distraigas". Encara hi ha qui no ho entén?
Com deia abans, hi ha una sèrie de conductes que ens poden distraure quan conduim, però que no estan prohibides. És de preveure que fumar o canviar un CD, per exemple, seran coses prohibides en un futur, donat que la DGT ja està avisant sobre el risc que suposen. Però és evident que hi ha més comportaments que poden baixar la nostra atenció quan estem al volant. Amb la intenció de contribuir a ampliar l'actual llista de conductes sancionables, apuntaré a continuació unes quantes idees:

-Pujar el volum al ràdio-CD.
-Variar la calefacció.
-Pensar en veu alta.
-Baixar el volum al ràdio-CD.
-Menjar pipes sense sal.
-Rascar-se la figa i/o els ous.
-Esternudar.
-Pensar a rascar-se la figa i/o els ous.
-Menjar pipes amb sal.
...

Estic pensant en la possibilitat que la llista podria no ser finita, però no crec que siga així. És clar que elaborar-la ha de ser una tasca col·lectiva, d'això me n'acabe d'adonar. Estic convençut que, entre tots, podem ajudar la DGT a fer una llista d'aquest tipus. Hem d'evitar les distraccions quan conduim. Recorda: "Al volante, sólo el volante".