divendres, 11 de desembre del 2009

Minarets i crucifixos: aclarint les coses

Fa unes dues setmanes, es va celebrar un referèndum a Suïssa, promogut per l'extrema dreta, on el 57% dels votants es va pronunciar a favor de prohibir la construcció de minarets a les mesquites.

En aquests temps, en què es confon deliberadament el laïcisme amb el racisme més intolerant, s'agraeix escoltar veus que es dirigeixen a la raó, i no a les emocions més primàries. Darrerament, hem llegit pseudoarguments que barregen l'assumpte dels crucifixos a les aules amb la presència de mesquites a les ciutats, posant totes dues coses en un mateix plànol, insultant així la nostra capacitat de raonar seguint unes pautes lògiques.

Óscar Celador Angón és professor de Dret Eclesiàstic de l'Estat i de Llibertats Públiques. Hui ha publicat al diari Público (triple redundància!) un senzill text que clarifica molt bé aquestes coses.


  • Una cosa és lesionar la llibertat religiosa als espais públics on els menors assisteixen de manera obligatòria; una altra és obstaculitzar el dret d'una minoria a exercir la llibertat religiosa.
  • El referèndum, promogut per l'extrema dreta, tindrà conseqüències negatives en la integració social de la minoria musulmana. A més, del resultat es derivaria la vulneració de drets bàsics garantits pel conveni europeu.
  • Aquells que han votat a favor de la prohibició ignoren que la legitimitat que esgrimeixen podria ser utilitzada en el futur per enderrocar els campanars de les Esglésies.



Llegiu l'article complet ací.

2 comentaris:

Magda ha dit...

Així de clar. Així de senzill. Però no paren de posar-ho fosc i complicat. Gràcies per l'esforç en intentar posar les coses al seu lloc.

Vicent Terol ha dit...

Gràcies a tu pel comentari, Magda. Benvinguda al bloc.