dijous, 25 de març del 2010

L'ambició frustrada d'Alfonso Rus

Imagine que molts coneixeu la notícia: la revista satírica El Jueves li ha dedicat una de les seues seccions estel·lars -"El gilipollas de la semana"- ni més ni menys que al nostre Alfonso Rus. Tot un èxit per a l'ambiciós alcalde de Xàtiva, sent protagonista destacat a una publicació d'àmbit estatal que compta amb una gran difusió.

El fet que ha catapultat Rus cap a la fama definitiva no ha estat altre que l'actuació de la Diputació que presideix, consistent en censurar deu fotografies de l'exposició "Fragments d'un any" al MuVIM, organitzada per La Unió de Periodistes Valencians.

L'home s'ha limitat a ser coherent amb el seu estil de sempre: prepotència, fanfarroneria, aires de dictador... Un estil que, a nivell local, li ha reportat victòries electorals amb plena comoditat. La qual cosa ha tingut com a conseqüència una trajectòria ascendent dins del Partit Popular.

Alfonso Rus sempre ha sigut una persona amb una ambició sense límits. I ha anat aconseguint molts dels seus objectius, començant pel seu èxit com a empresari. Però també s'ha trobat amb la derrota, com quan va intentar ser president del València CF.

Personalment, sempre he pensat que l'estil Rus -una mena de Berlusconi a la valenciana- funciona molt bé a nivell local. Que, fins i tot, pot ser president de la Diputació, tenint en compte el context institucional que tenim, amb personatges com Carlos Fabra, Rita Barberá o Camps. Però que eixes maneres de cacic no el poden fer pujar molt més alt que això, contràriament al que la seua cega ambició li fa pensar.

A més a més, des del cas Gürtel, tot el que ocorre al País Valencià té un ressò mediàtic a tot l'Estat espanyol que abans no tenia. I això suposa una pressió, i un fre, per a moltes de les formes d'actuar que els polítics valencians han vingut practicant els últims temps. Possiblement, la famosa censura de les fotografies haguera passat desapercebuda fa dos anys.

Ni el Consell ni el PP estatal han recolzat Rus en aquest lamentable episodi. Tots dos s'han desmarcat de l'assumpte i, segons conten alguns periodistes, en privat diuen que ha estat una estupidesa. Això sí, ell segueix en la seua línia. Ahir, a una televisió, deia que tot l'escàndol que s'ha organitzat "l'excita". Declaració marca de la casa.

Alfonso Rus, amb tot açò de les fotos, ha consolidat de manera visible el seu sostre dins la política. No arribarà més lluny del que ja ha arribat, cosa que el farà rabiar, atès que -com deia- és un home amb una ambició desmesurada. Però compte!, que no està amortitzat com a polític: l'any que ve tornarà a guanyar; perdó, a presentar-se com a candidat a alcalde. Mentrestant, sols podrà satisfer el seu desig d'un major poder assaborint l'èxit d'haver aparegut com a "gilipollas de la semana" ni més ni menys que a El Jueves.



Aquest text apareix hui publicat al diari digital ARAMULTIMÈDIA.

3 comentaris:

Speaker ha dit...

Vaja, gràcies per això del Jueves. Els valencians sempre donant la nota pels nostres "honrosos mèrits".

Ara bé, una cosa està clara: cacic o no, el cas és que trau la majoria de vots, igual que Camps, Rita, etc.

Potser ens caldria un polític, d'un altre color, que també tinguera ambició (que no és una cosa negativa) i es guanyara la gent... Per descomptat, no amb aquestes maneres, insultant, censurant, etc etc etc. Però pareix que, de moment, és el que els valencians volen.

Alietes el del Corralot ha dit...

Ja ho apunta l'article, però jo fa temps que estic convençut que la culpa de tot la té Paco Roig quan li va guanyar les eleccions a la presidència del València al Rus (que, per cert, tota la vida ha sigut del Reial Madrid).
Si el Rus haguera guanyat aquelles eleccions... tot hauria sigut diferent, almenys per als socarrats.

Paco Roig, ja et podries haver deixat perdre!

Vicent Terol ha dit...

Josep Lluís: La temptació és dir que aquesta mena de polítics tenen èxit a una societat amb poca preparació cultural. És el que diuen molts. Tanmateix, això sona pedant i supose que la cosa és més complexa. Sí és cert, en tot cas, que discursos com el de Rus no van adreçats a la intel·ligència.


Alietes: I si Paco Roig se n'haguera vingut a Xàtiva d'alcalde...? Són dos personatges molt semblants, no??