dimecres, 28 de març del 2012

Vaga de consum?

Paral·lelament a la convocatòria de vaga general per demà, i confluint en el mateix dia, s'ha difós per Internet la idea de dur a terme una protesta consistent en no consumir.

Ja fa temps que es parla de com les vagues tradicionals han anat perdent efectivitat degut a diversos factors: les noves formes en què s'organitza el món dels treballadors; l'aprenentatge per part del poder en relació a desactivar la mobilització mitjançant la intoxicació informativa; la indefensió, cada vegada major, de les persones ocupades...

Certament, calen noves estratègies (imaginació al poder, que es deia). I la vaga de consum presenta diversos avantatges: és menys controlable; suma els aturats a la protesta; facilita l'èxit de la vaga, a l'aturar la maquinària del sistema (actua, així, en combinació amb la vaga general tradicional)...

No obstant, li trobe dos inconvenients a aquesta vaga de consum.

El primer té a veure amb com s'ha realitzat la campanya de la mateixa. Baix el meu punt de vista, i basant-me en la informació a què he accedit, veig que l'acció és excessivament difusa. Es parla d'aturar el consum per complet, el màxim que es puga: no fer servir telèfons ni ordinadors, no gastar electricitat ni aigua, etc. Potser no és mala idea, però possiblement haguera sigut millor acotar l'acció, concretar-la més de cara a una major efectivitat. Per altra banda, és cert que hi ha coses que són de sentit comú: si vas a fer vaga, no té sentit que et pregues una cervesa al bar, per exemple.

L'altre punt feble està relacionat amb el món de les comunicacions. Hui, en assumptes que afecten quantitats massives de població, la realitat és més la percepció d'aquesta que la pròpia realitat en sí; i eixa percepció es produeix en gran mesura a través de la televisió, d'Internet i les seues xarxes, de la ràdio...

Esperanza Aguirre està animant ja els seus seguidors a penjar fotos i vídeos de "piquets violents". N'hi haurà moltes, reals o manipulades. Demà hi ha la guerra de la vaga al carrer, però també està la guerra de la informació; i ací tindrem la intoxicació que tractarà de criminalitzar la protesta. La lluita se seguira minut a minut a través de Twitter, de Facebook, dels portals dels diaris digitals. Anem a deixar eixe camp de batalla a l'enemic, per a que l'ocupe plenament i construïsca el seu relat replet de mentides? L'èxit de la vaga depèn també del que es conte, no sols de la realitat pura.

En aquest sentit, "desendollar-se" dels ordinadors i dels mòbils demà resta més que suma a la vaga general. No és complementari.

Això sí: l'acció de no consumir és una bona idea i es pot dur a terme de moltes maneres que sí ajudaran a l'efectivitat de la mobilització. La desconnexió total -amb Internet inclòs- l'hauríem d'organitzar per a un altre dia, no coincident amb una vaga general.

2 comentaris:

iruna ha dit...

gràcies per la informació, vicent. no coneixia esta proposta de vaga de consum paral·lela a la vaga general.

m'ha agradat com ho expliques i estic d'acord amb tu.

t'he enllaçat al meu blog i com he copiat alguns fragments del que has escrit aquí, volia fer-t'ho saber.

Vicent Terol ha dit...

Gràcies a tu pel comentari, iruna. He llegit la teua entrada i m'alegra que hages conegut la idea de la vaga de consum a través del meu bloc, així com el fet d'haver compartit amb tu les reflexions al voltant de la mateixa.


Salutacions des de Xàtiva.