dissabte, 28 de març del 2009

Hui encendré tots els llums a les 20:30

L'organització internacional en defensa de la natura WWF ha convocat per a hui una apagada global simbòlica d'una hora per demanar fermesa en la lluita contra el canvi climàtic. En concret, la cosa s'ha de fer entre dos quarts de nou i dos quarts de deu.

És a dir, es tracta d'un acte estil dia sense cotxes. Una reivindicació vaporosa, en aquest cas: no sabem en què ha de consistir eixa "fermesa" que suposadament es demana. Tampoc es qüestiona el model de societat actual, que implica un consum energètic brutal, conduint el planeta al canvi climàtic.

A la convocatòria es parla d'apagar els llums per "encendre la conscienciació". Molt enginyosa aquesta gent, pel que es veu. La línia és, doncs, la conscienciació, individualitzant així el problema: se'ns ve a dir que evitar la catàstrofe està en les nostres mans. D'aquesta manera, no apuntem cap on hem d'apuntar.

La qüestió no és si utilitzem bombetes de baix consum, desconnectem la televisió per les nits o coses semblants. El problema és que el model de societat que tenim es insostenible, ho mirem com ho mirem. La Terra rebentarà perquè se l'està exprimint. No es pot mantenir un sistema en el que volen avions sense parar, es fabriquen milers de coses a cada moment, viatgen milers de cotxes per les carreteres..., i al mateix temps voler lluitar contra el canvi climàtic.

Així, aquesta convocatòria és d'un cinisme ben gran. No apunta al vertader problema i, per això mateix, ajuda a evitar una visió crítica sobre el nostre model de societat. Per a rematar la feina, situa la responsabilitat del canvi climàtic en les conductes individuals. Una jugada perfecta, vaja.

Pel que fa a mi, hui, a dos quarts de nou, encendré tots els llums de casa i també engegaré totes les estufes i aparells elèctrics que tinga. Per tal de dur la contra. A més a més, per a acompanyar el moment, escoltaré la cançó de Feliu Ventura Que no s'apague la llum.

4 comentaris:

zel ha dit...

Molt bo, però que molt bo! Jo he tingut la mateixa pensada, apa, el dia de...el que sigui i després a derrotxar de tot...

elisabet ha dit...

visca Feliu Ventura!

DE TOT UN POQUET ha dit...

Ni em vaig enrecordar... i no ho haguera fet tampoc.

Vicent Terol ha dit...

zel: Molta hipocresia, eh? I després encara et diuen que si no ets ecologista per no haver fet l'apagada dels collons.

elisabet: Així que t'agrada Feliu Ventura; sabràs que és del meu poble, de Xàtiva, no?

Valldalbaidí: A mi em va passar el mateix, tot i haver escrit l'entrada aquesta. Estava a una xerrada i ningú dels que hi érem va comentar res.