divendres, 8 de maig del 2009

Patxi López, venedor de fum

Ens diuen que Patxi López ha exhibit el seu laïcisme prometent el càrrec de lehendakari, en compte d'emprar la fórmula del jurament, com havien fet anteriorment els altres presidents d'Euskadi. També ha volgut marcar diferències al no realitzar cap discurs i sí, en canvi, recitar uns versos. Fins i tot, el nus de la corbata era més informal i tot.

Sembla que aquest gest ha acontentat molts socialistes, o almenys eixa és la meua impressió escoltant i llegint diferents periodistes i altra gent situada en l'òrbita del PSOE. "Això és tenir dos collons! Eixos nacionalistes intransigents no accepten la derrota!". No és exactament literal, però sí un bon resum del que alguns progres estan dient després de la presa de possessió del nou lehendakari.

És tan difícil veure que tota aquesta posta en escena no és més que una operació de màrqueting polític? Una forma de tapar un pacte del PSE amb la dreta espanyolista més rància: López ha aconseguit el que no va poder fer Mayor Oreja, perquè el segon no comptava amb l'ajuda de l'antidemocràtica il·legalització de l'esquerra abertzale.

Els estrategues del PSE han dissenyat un acte per tractar de vendre una imatge: distanciament del PNB pel que fa a ser moderns i, al mateix temps, la idea que el PSE no és el PP. Tot és fum, política de comunicació. "Què fàcils són d'acontentar aquests votants nostres...", ha d'haver dit Patxi als seus assessors mentre es descollonava.

4 comentaris:

Guillem ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Guillem ha dit...

Vicent, ... i aixó és guanyar unes eleccions??? NO sé qui fa més por...bé, crec que si ho se.
Han fet una barbaritat política que no té nom.
La idea és clara: ens desfem de l'enemic comú i després ja ens desfarem entre nosaltres. El primer objectiu, en principi, l'han aconseguit. Com acabarà?

Salut
Guillem

Vicent Terol ha dit...

Iée, Guillem! Com va, tio?

La victòria en escons dels partits espanyolistes es produeix degut a dos fets:

1) Il·legalització de Batasuna.
2) El fet que el vot a Àlaba compta molt més, per coses de les regles electorals. Fins i tot sense comptar els vots que hauria rebut l'esquerra abertzale -més de 100000- els partits nacionalistes bascos van treure més vots (no més escons, és clar).

L'objectiu? Suposadament el PSOE ha fet els seus càlculs i pensa que li beneficia, a llarg termini i a nivell de tot l'Estat, aquesta operació. El PP també ix beneficiat: aparentment és el més beneficiat.

Trobe que van a tractar d'espanyolitzar la societat basca. Ara compten amb totes les televisions.

Jo espere que la societat basca es mobilitze treballant més enllà dels partits polítics. El PNB seguirà tenint un pes important perquè controla les diputacions.

El futur a Euskadi és incert. Trobe que es dóna una situació que és un curiós experiment: mai el parlament d'un territori a l'Estat espanyol havia estat tan allunyat de la societat que tractarà de governar. Veurem que passa.

Xè, com m'he enrotllat! Una abraçada i a veure si quedem un dia.

Txarli ha dit...

Estic totalment d'acord amb tu, Vicent! A la política hi ha més marketing que voluntat de canviar per millorar el món.

A mi el que més em preocupa de tot el que està passant al país basc és el que passarà amb la llengua basca...de moment, els dos partits espanyolistes que governen al País Basc ja han anunciat l'opció de no estudiar euskera a l'escola. Tot un retard en la normalització lingüística de l'euskera, patrimoni cultural, no només dels bascos sino de tota la humanitat!

Salut!