dilluns, 10 d’agost del 2009

La dictadura és la democràcia

Rubalcaba (3/8/2009): "Batasuna emprendrà en breu una nova farsa consistent a dir que condemna la violència (...) i reclamar que el partit siga legalitzat. (...) La resposta serà radicalment no".

Rubalcaba (3/1/2007): "Per a ser legal, Batasuna ha de complir les regles democràtiques. (...) Qui vulga participar en el joc democràtic ha de començar per acceptar les regles i per condemnar i rebutjar la violència".


Comentari:

La Llei de Partits és un atemptat a la llibertat d'expressió. "Condemnar la violència" no hauria de ser un requisit per a que un partit siga legal; no és lícit obligar ningú a fer un pronunciament d'aquest tipus. La cosa és, a més, aberrant i cínica si tenim en compte que hi ha moltes formes de violència no condemnades pels partits polítics: violència racista, violència militar (Afganistan, per exemple), tortures a l'Estat Espanyol (denunciades cada any per Amnistia Internacional)... La Llei de Partits és un delirant instrument legal dissenyat per a prohibir idees concretes, una excusa per criminalitzar el que siga: des d'un partit polític fins un bar.

La setmana passada, el ministre d'Interior va fer un pas més, sense tractar ja de mantenir una suposada coherència. Abans s'havia de "condemnar la violència d'ETA"; ara, ni així, Batasuna serà legal. No calen ja excuses per il·legalitzar idees; descaradament es fa una proclama contra la possibilitat que una ideologia tinga representació legal, contra els drets elementals d'una democràcia.

No ens ha de sorprendre després que Estrasburg avalara la política d'excepció aplicada per l'Estat Espanyol al País Basc. La repressió antidemocràtica, recolzada a Europa, se sent legitimada i s'aplica ja sense complexes.

El missatge és la confusió criminalitzadora total, atemptant contra la intel·ligència i els drets humans: ETA és Batasuna; "l'entorn" de Batasuna és ETA; per tant...

-Batasuna és un grup terrorista;

-puc detindre a qui em done la gana de Batasuna o que jo diga que es de "l'entorn";

-els manifestants que reivindiquen alguna cosa coincident amb Batasuna són ETA (avui, a l'edició digital de Público es podia llegir que "El Govern Basc lluita contra ETA també al carrer", referint-se a l'actuació policial contra una manifestació);

-etc.

El missatge és vaporós perquè així pot servir per actuar sense límits.

Parafrasejant a Orwell, a la seua novel·la 1984, podríem tractar de resumir el missatge del Govern Espanyol en la veu de Rubalcaba: LA DICTADURA ÉS LA DEMOCRÀCIA.