dijous, 26 de novembre del 2009

Sóc terrorista, defense els drets democràtics

El dilluns per la nit, les Forces de Seguretat de l'Estat van detenir 34 persones al País Basc i a Navarra. Quin és el seu delicte? Ser joves independentistes organitzats com a grup polític.

La majoria dels mitjans de comunicació, convertits en altaveus del Ministeri de l'Interior, ens han repetit moltes vegades que es tracta de "Segi, l'organització juvenil d'ETA". Diuen que formen part d'un entramat terrorista perfectament estructurat i que aquests joves eren "el planter d'ETA".

Com que no hem escoltat cap veu que qüestione aquestes detencions, ni d'altres d'aquest estil (fa unes setmanes van ser empresonades persones vinculades a l'esquerra abertzale), és possible que pensem que l'operació està plenament justificada i que cal, fins i tot, celebrar-la. És gent d'eixa de "la ETA", molt roïns tots perquè són terroristes i s'exciten sexualment pensant en matar sense pietat.

Tanmateix, la cosa no està gens clara, atès que cap d'ells no ha comès cap delicte concret. Hi ha proves que algun dels detinguts haja col·laborat en un atemptat o haja realitzat alguna activitat delictiva? Si és així, que s'actue legalment contra la persona o persones en qüestió.

Però estem en una altra lògica, aliena al rigor jurídic i també als drets elementals d'una democràcia: la lògica de la criminalització. Vegem com és la seqüència que ens condueix a justificar les detencions de l'altra nit.

Batasuna ha de ser il·legalitzada si no condemna els atemptats d'ETA, perquè es va fer una llei (la Llei de Partits) que servira d'excusa per aplicar un Estat d'Excepció al País Basc i, així, poder il·lgalitzar una ideologia concreta. Dins el discurs oficial -delirant-, Batasuna és ETA i ETA és Batasuna, tot i que els membres d'eixe partit no puguen estar acusats individualment de res. Com que Segi és, més o menys, la secció juvenil de Batasuna, Segi és Batasuna i, per tant, és també ETA. Consegüentment, tots els seus membres són terroristes malgrat no haver participat mai en cap activitat pròpia d'una banda terrorista. El cercle de la criminalització pot ampliar-se arbitràriament fins on es vulga: no estem parlent de Dret, sinó de prohibir ideologies. O ideologia, donat que és una la que es demonitza.

Aquestes detencions -pròpies de la pitjor de les dictadures- tenen lloc, a més, en un moment en què l'esquerra abertzale està replantejant la seua estratègia en el sentit de desmarcar-se de la línia d'ETA. Per primera vegada en la seua història, que jo sàpiga. Un nou enfocament que, més enllà de ser més efectiu de cara a arribar al poble, presenta un valor ètic que no s'ha de menysprear.

No sembla, aparentment, contradictori? Què pretén el Govern espanyol? Tracta de provocar una resposta violenta al món abertzale, per tal que el nou Govern basc -amb el PPPSOE- guanye legitimitat? No oblidem que aquest pacte espanyolista fou possible gràcies a l'aritmètica electoral que es produïa amb la il·legalització de Batasuna.

En qualsevol cas, especulacions a banda, hi ha una cosa clara: al País Basc hui s'empresona gent per les seues idees polítiques. I el que és pitjor: ens hem acostumat a que això siga normal i correcte. Tan correcte que defensar els drets elementals d'una democràcia pot fer que et vegen com a un perillós terrorista.

De quins drets parle? La igualtat davant la Llei (Constitució Espanyola de 1978, Títol I: art. 14), la no obligació a declarar sobre la ideologia, religió o creences pròpies (C.E. 1978, art. 16), la prohibició de condemnar i sancionar algú per accions o omissions que, en el moment de produir-se, no constitueixquen delicte, falta o infracció administrativa, segons la legislació vigent (C.E. 1978, art. 25), el Dret d'Associació, el de Participació Política, el de Presumpció d'Innocència, el de Reunió, el de Llibertat d'Expressió...

Si per defensar eixos drets, se m'ha d'acusar de terrorista, doncs sóc jo també un terrorista.

2 comentaris:

aurora ha dit...

Indignació és el que jo sent. És inaudit tot el que està passant, amb justificacions com aquestes:
"ETA dividida entre quienes defienden la línea dura y los 'poli-milis' de Otegi" (fa tres dies en El Mundo).
Molt fort.

Vicent Terol ha dit...

És molt fort tot. Han estès el concepte ETA -la idea de terrorisme- a tot el que, arbitràriament, vulguen. I, a més, de manera gratuït. És una difamació constant, avalada pel discurs oficial. Podria incloure's tot a la novel·la 1984 d'Orwell.