dissabte, 14 de novembre del 2009

Cinema en valencià? No, gràcies

El director de la Filmoteca de València, José Luis Rado, va dir el dijous que és partidari del cine en versió original subtitulada. Però va puntualitzar que "me rechina la posibilidad de que los subtítulos sean en valenciano". Això sí: va expressar aquesta idea "sin ánimo de molestar a nadie".

Rado va fer aquestes declaracions després de la presentació de la darrera pel·lícula de Marc Recha, Petit indi, qui va defensar que el doblatge i subtitulat de cine fóra 50% en castellà i 50% en català.

L'IVAC-La Filmoteca depén de la Generalitat; l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana és la norma bàsica del País Valencià. En aquest es diu que el valencià és, a més de llengua oficial, la "llengua pròpia de la Comunitat Valenciana". Tanmateix, el director de la Filmoteca, José Luis Rado, diu que li "rechina" la possibilitat de subtitular pel·lícules en valencià.

Segons el diccionari de la RAE, el verb "rechinar" té dues acepcions. La segona, aquella a la que Rado es refereix, diu el següent: "Entrar mal o con disgusto en algo que se propone o dice, o hacerlo con repugnancia".

El director de la Filmoteca podria haver dit que, tot i ser desitjable arribar a un moment en què siga normal veure un film subtitulat en valencià, ara mateix estem molt lluny d'això; que a dia de hui es tracta de quelcom utòpic, que la gent s'ha d'anar acostumant a poc a poc. No sé... Alguna cosa en què no creguera realment, però que, degut al seu càrrec, haguera de dir. Un mínim respecte a la nostra llengua per pura coherència legal. Però no.

Al País Valencià, el català pot ser menyspreat, rebre les patades que siga, que no passa res. Ha sigut notícia destacada això? Motiu d'alguna polèmica? Què haguera passat si el director de la Filmoteca haguera dit que li resulta molesta subtitular cine en castellà, però no en valencià?

Però això és el que tenim ací, almenys ara per ara. Si des de les institucions no hi ha suport a la nostra llengua, aquesta es mor. I si aquells que estan obligats a respectar-la, degut al seu càrrec, no ho fan, quina actitud podem esperar de la majoria del poble?