dimarts, 25 d’agost del 2009

Anticrist

Antichrist, la nova pel·lícula de Lars Von Trier, ha arribat acompanyada de la polèmica. Alguns crítics havien parlat molt malament sobre la mateixa: provocació gratuïta, violència (gore) i sexe explícits, egolatria del director, plantejament pretensiós...

Un dia que havia anat al cine a veure la meravellosa Departures, em va sorprendre el tràiler del film del peculiar director danès. Una cinta de terror a càrrec de Lars Von Trier?

El diumenge vaig estar a València, presenciant la pel·lícula en versió original subtitulada (en castellà, evidentment) als cines Albatros.

D'entrada, he de dir que no em pareix el millor treball de Trier. Dels que jo he vist, almenys: la meua preferida és Dogville.

Per altra banda, Antichrist és una cinta visualment impecable; un plaer per als sentits. No sé si ho heu llegit a algun lloc, però el pròleg de la història (hi ha un pròleg, quatre capítols i un epíleg) és absolutament brillant des d'un punt de vista formal: una lliçó de bon cine.

La pel·lícula em va fer patir, com totes les que he vist d'aquest director. Hi ha intensitat i sadisme, a l'igual que ocorre als seus altres treballs.

Excés de violència? Tenim tres o quatre escenes prou salvatges, però són molt puntuals i estan plenament justificades.

També com en els altres films de Trier, la història es presta a diverses lectures: la violenta natura?; els estereotips d'home i dona enfrontats?; relectura del mite del pecat original?; cerca de l'origen de la maldat humana?; viatge al centre de la ment? Tot això junt??

En resum, Antichrist no suposa un salt qualitatiu en la trajectòria del director danès. És una pel·lícula cent per cent Lars Von Trier. A qui ens agrada aquest director, ens fa la impressió que no sap dirigir un mal film. L'últim és un treball molt bo, al meu parer.



4 comentaris:

LoyKaPV ha dit...

No crec q la critiquen per les escenes. Jo crec q simplement pel títol ja els canvia el xip per a criticarla de males formes. Aixina i tot, que sabràn els crítics...:p

Comtessa d´Angeville ha dit...

No l'he vista però em va semblar bestial la crítica que li va fer Carlos Boyero.

Eva ha dit...

Jo no se si la veure...
Salut!!!

Vicent Terol ha dit...

Comtessa: Jo vaig escoltar Carlos Boyero a "La ventana"(SER) mostrant el seu menyspreu cap a la pel·lícula. M'interessa normalment el que diu aquest crític, però sóc conscient de les seues peculiaritats. Sé, per exemple, que odia Harold Lloyd, que a mi em fa molta gràcia.

Jo llig sovint les crítiques, tenint en compte la línia seguida pel crític de torn (en cas que ja el conega). Un altre exemple és la "Cartelera Turia". Coincidisc amb ells en moltes coses, però sé que -per al meu gust- sobrevaloren la majoria dels drames espanyols actuals.


Eva: Si no vols patir, no hi vages... Has vist alguna pel·li de Lars Von Trier?