dimarts, 20 de gener del 2009

Omayya Joha

Omayya Joha és una de les persones palestines que han contribuït a que el món coneguera l'horror de Gaza, malgrat que Israel ha intentat que no sabérem res, impedint l'accés a la premsa internacional (i ho segueix fent, pel que sembla). Es tracta de l'única dona caricaturista a la franja.

En aquestes vinyetes, una xiqueta palestina fuig d'un fantasma amb forma d'estrela de David, un soldat israelià escapa aterrorit d'un coet palestí i un altre tracta de digerir la paraula "Gaza" sense aconseguir-ho.


Des de Gaza, Omayya ha seguit treballant al mateix temps que ajudava les víctimes del genocidi israelià i lluitava per sobreviure. Familiars i amics seus han sigut assassinats aquests dies passats.

Aquesta dona aprofitava les poques hores d'electricitat per a actualitzar la seua pàgina web, dibuixar les seues vinyetes i enviar-les per correu electrònic als mitjans per als quals treballa. Aquestes s'han pogut seguir veient a Ar Risala, la revista del Moviment de Resistència Islàmic; al rotatiu Al Hayat al Yadiha, òrgan de l'Autoritat Nacional Palestina; i a l'edició electrònica d'Al Yazira.

Omayya ha estat premiada dins i fora de Gaza, malgrat que no pot eixir del xicotet territori des de fa anys. Fou la primera dibuixant política palestina.

Un xiquet palestí jau sepultat per la paraula "silenci", en referència al silenci internacional.


Junt a la seua signatura, figura el seu símbol, icona de la lluita palestina contra Israel: la clau, que simbolitza l'expulsió de les seues cases i el dret al retorn dels refugiats.


Aquesta informació està extreta de l'interessantíssim bloc Crónicas desde Oriente Próximo.

Podeu veure més vinyetes d'Omayya Joha ací.