dilluns, 26 d’octubre del 2009

El regrés de Font de Mora

Trobàvem a faltar les ocurrències del Conseller d'Educació Blackberry Font de Mora, sempre tan imaginatiu ell. Apartat de l'actualitat, qui sap si degut al protagonisme de tot l'assumpte de la trama Gürtel, torna per a divertir-nos -o indignar-nos, si no ens l'agafem amb humor- amb les seues coses. Però abans de continuar amb l'incomparable personatge, parlarem una mica del fracàs escolar al País Valencià, més que res per tal de situar la qüestió.

El Ministeri d'Educació va publicar el passat mes d'agost les xifres sobre resultats acadèmics per comunitats autònomes. Entendrem per fracàs escolar el percentatge d'alumnes que no supera l'ensenyament obligatori (fins a 4t d'ESO) i, per tant, no obté el graduat escolar. A la nostra terra, aquest percentatge se situa entre el 36% i el 40%. A nivell de l'Estat espanyol, el País Valencià és subcampió en fracàs escolar, per darrere de Ceuta, que és el territori líder.

El dissabte, Font de Mora va presentar dues mesures que tenen per objectiu -segons ell, clar- combatre els dolents resultats acadèmics a les nostres escoles. De què penseu que tracta la cosa? Un augment del professorat, de cara a incrementar les classes de reforç i reduir les ràtios? Major inversió en educació, amb la idea d'eliminar part dels mil barracots? Supressió dels privilegis per a l'escola concertada, per tal d'evitar la formació de guetos a les aules de la pública? La seua dimissió com a element motivador per al professorat? Res de tot això.

Una de les mesures és un programa anomenat "Saturdays in English": alumnes de 2n d'ESO participaran en activitats en la llengua de Shakespeare durant nou dissabtes. Es tracta de voler donar la impressió que allò d'Educació per a la Ciutadania en anglés no va ser una improvisació per boicotejar l'assignatura.

L'altra gran idea consistirà a seleccionar els 300 alumnes amb millors notes de 3r i 4t d'ESO, i alguns de 1r de batxiller, i concedir-los el privilegi de gaudir de Caps de Setmana Excel·lents (ho sent molt, el programa es diu així): "acampades culturals" de divendres a diumenge en albergs juvenils amb activitats extracurriculars. Una cosa un tant Boyscout, sense que s'haja garantit per ara ni la presència del propi Font de Mora a les excursions, posat de gorreta, ni la de Ned Flanders.

Què us ha paregut? No albireu ja la fi del fracàs escolar al País Valencià? Entre parlar anglés els dissabtes i premiar els alumnes empollons amb acampades, en poc de temps veureu com el País Valencià serà el territori amb els millors resultats acadèmics de tot el món i part de l'estranger.

Per la seua banda, la Plataforma per l'Ensenyament Públic està preparant mobilitzacions amb idees interessants. D'això us en parlarem en una altra entrada. No obstant, sí us garantitzem que Conselleria va a trobar una bona resposta al carrer durant aquest curs.


PS: L'últim paràgraf no és irònic. Ho dic per evitar confusions...