dijous, 8 d’octubre del 2009

Els polítics són actors

Un dels aspectes més interessants de la publicació de les converses relacionades amb el cas "Gürtel" és el fet de poder contemplar la vertadera cara d'alguns polítics.

Hi ha una cosa que hauríem de tenir sempre present: la immensa majoria de les persones dedicades professionalment a la política (per no dir totes) són, sobretot, magnífics actors. El que diuen en públic s'assembla molt poc -habitualment- al que diuen i fan en privat. I, sense micròfons, expressen coses que mai afirmarien si saberen que van a ser escoltades pel poble. Normalment, un polític és, entre altres coses, un hipòcrita.

Vegem alguns desitjos, actituds i conductes de personatges públics que -donant per feta la veracitat del que afirmen Correa i els altres (jo m'ho crec)- hem conegut aquests dies.

Camps desitjant fervorosament ser fotografiat amb Obama. Ricardo Costa mostrant-se eufòric per haver aconseguit un rellotge de 20.000€. Bernabé Cano, alcalde de La Nucia, organitzant una festa amb prostitutes de països de l'Est que, posteriorment, tenen problemes de papers per a tornar a l'Estat espanyol (solucionats per Carlos Clemente, viceconseller de Immigració a la Comunitat de Madrid). Rita Barberà il·lusionada per rebre bosses de mà caríssimes cada dos per tres...

Mariano Rajoy va dir el dimarts -poc després de l'alçament del secret de part del sumari-, públicament, que el que havien de fer els dirigents del PP era mostrar indiferència. Es tractava d'una estratègia a seguir, davant les greus acusacions de corrupció quasi generalitzada, amb l'objectiu d'aparèixer davant la ciutadania amb la millor imatge possible, reduint al màxim les ombres de sospita (dins del que es puga, vaja; la situació és molt complicada per al Partit conservador).

Els membres del PP han d'estar molt nerviosos i preocupats aquests dies: podem imaginar com seran les seues converses privades. La indiferència és un estat oposat al nerviosisme i a la preocupació. Però estem parlant de polítics, bons actors per tant. De segur que no els resultarà difícil seguir la consigna de Rajoy.