dimarts, 6 d’abril del 2010

Criticant l'unilingüisme espanyol des de Madrid

Alguns tenim clar que l'Estat espanyol va associat a una idea de país amb una sola nació i una única llengua. No hi ha una pretensió, des de Madrid, de promoure el plurilingüisme. "Se habla español", se sol dir des dels mitjans de comunicació estatals quan es parla d'èxits esportius, tot i que siguen protagonitzats per valencians, catalans, gallecs o bascos.

Si l'Estat espanyol pensara en desenvolupar una idea d'Espanya on les diferents llengües foren, a més de visibles, protegides i promogudes, un alumne de Sevilla -per posar un exemple- tindria l'obligació d'aprendre un idioma dels anomenats perifèrics. O la televisió pública espanyola tractaria que els valencians s'expressaren en català en les emissions dirigides a tot l'Estat.

Fa tres anys vaig estar a Basilea, ciutat suïssa on es parla alemany, una de les tres llengües oficials del país, a més de l'italià i el francès. Si compraves un paquet de tabac, veies que els missatges que alerten sobre els riscos de fumar venien en els tres idiomes.

L'Estat espanyol, per contra, promou un model on el castellà és la llengua suprema. I això duu implícita l'extinció, per substitució, dels altres idiomes que es parlen a Espanya. No és alarmisme: a mig o a llarg termini és així, com ens demostren tots els estudis fets amb certa perspectiva històrica.

Alguns tenim clar tot això, com deia al principi. El que és menys habitual és que un madrileny, per molt lingüista que siga, ho veja així, atès que la seua objectivitat sol estar distorsionada per prejudicis ideològics.

No és el cas de Juan Carlos Moreno Cabrera, catedràtic de Lingüística General a la Universidad Autónoma de Madrid. A una entrevista concedida a eldebat.cat, diu que "Espanya no ha assumit el seu caràcter plurinacional"; i afig a continuació que, si l'haguera assumit, "un adult escolaritzat (de fora de l'àmbit lingüístic català) seria capaç de llegir Josep Pla sense traduir". El lingüista madrileny va més enllà i afirma que, degut a la superior presència del castellà als mitjans, llibres, etc., l'espanyol "no s'hauria d'ensenyar a les escoles de Catalunya".

Tota una demostració de sentit comú. No havia sentit parlar mai de Juan Carlos Moreno. Li seguirem a pista a partir d'ara.

2 comentaris:

Francesc Mompó ha dit...

Vicent, que hi ha algú que no tinga clar que la idea de nació espanyola és única i excloent. És un nacionalisme, l'espanyol dic, anihilador i exclusiu. No cap més d'un gall al mateix galliner. Ara, que si ens volen tan poc, perquè no es separen de nosaltres; no s'aprovà la llei del divorç? Dos que no estiguen bé, que es separen.
Salut i Terra

Vicent Terol ha dit...

De vegades cal recordar les obvietats, Francesc. Efectivament, la idea de nació espanyola que coneixem és excloent, i duu implícita la destrucció de les altres nacions que estan baix el seu control administratiu.

No es separen de nosaltres perquè han optat per la nostra dissolució dins la cultura castellana. Amb bon resultat per a ells, de moment.