Fa un temps que vinc observant com el diari Las Provincias s'ha anat radicalitzant més i més cada vegada, apropant-se a l'extrema dreta valenciana i recuperant, per tant, l'esperit de quan el periòdic era dirigit per Mª Consuelo Reyna. Ja ho vaig comentar de passada ací a L'aixeta allà pel mes de juliol, arran d'un pseudoarticle sobre l'assumpte del Cabanyal. Cal recordar, en aquest sentit, que feia anys que el rotatiu havia moderat molt el seu discurs -mostrant una línia conservadora civilitzada-, coincidint amb el canvi de director i amb la seua entrada al grup Vocento (ABC, Telecinco, Punto Radio...).
El diumenge passat, 14 de novembre, exhibia a la portada un titular digne de l'època d'esplendor d'Unión Valenciana: "Zapatero dará 400.000 euros para promover el catalanismo en Valencia". A l'edició d'Internet s'alternaven, segons clicares per veure el contingut de la notícia (sic!) o no, els termes "catalanismo" i "catalán".
La cosa tenia a veure amb les "ajudes" que, atenent als Pressupostos Generals de l'Estat, es destinen a Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana o l'Institut d'Estudis Catalans, entre altres. El titular, per tant, estableix una relació directa entre Zapatero i l'activitat d'aquestes entitats, qualificada de "catalanismo". S'està criticant el que fan eixes organitzacions? O el fet que el Govern espanyol les subvencione? Es suggereix que no haurien de rebre ni un gallet de l'Estat, tot i ser institucions sense ànim de lucre?
Com deia Dupin, el detectiu creat per Edgar Allan Poe, a un relat, la funció dels diaris no és contar la veritat, sinó "crear sensacions". Las Provincias pretén crear la sensació que Zapatero és una persona molt roïn, col·laboradora activa, a més, del pla consistent en annexionar el País Valencià a Catalunya, amb robatori de paella inclòs.
Extrac un xicotet fragment de l'article (per referir-nos al text d'alguna manera) per a que us feu una idea del nivell intel·lectual i periodístic del mateix:
L'Institut d'Estudis Catalans tiene como una de sus misiones la promoción del catalán allende las fronteras de Cataluña, allí donde considera que se habla catalán. Y claro, consideran que en la Comunitat Valenciana no se habla valenciano, como indica el Estatuto de Autonomía, sino catalán porque así lo consideran ellos. Y punto. De hecho esta organización pancatalanista posee delegaciones en Castellón y Alicante. En Valencia no dispone de una sede propia, aunque sí de un cuartel general, el edificio Octubre...
Teòricament és una notícia, no una columna d'opinió...
Tres breus reflexions per a concloure:
1) Em fa tot l'efecte que Las Provincias actua ara mateix amb plena coordinació amb el PP valencià. Estem ja a la pre-campanya electoral. Va més enllà, en els seus missatges, que el propi partit de Camps: es busca la màxima mobilització dels votants de dreta.
2) S'ha dit en altres ocasions i, potser, es tracta d'una qüestió incòmoda i complexa, per ser tractada amb profunditat. Per què ha arribat a funcionar, a la societat valenciana, un discurs com el blaver, aliè a tota racionalitat? De veritat es pot parlar d'un poble més inculte que altres, com apunten alguns?
3) La inclusió d'Escola Valenciana(*) com a institució que fomenta el "catalanismo" hauria de fer pensar a aquells que aposten per la tercera via (més o menys la línia oficial del BNV) per raons d'estratègia. Depurar el discurs i els conceptes, amb l'objectiu de no molestar a qui ha assumit l'odi a tot allò que sone a "català", no et lliura de rebre les crítiques irracionals del blaverisme paranoic (valga la redundància).
(*) Escola Valenciana sempre empra el terme "valencià" i ha promogut, fa uns mesos, la creació del web Softvalencià, tot i que ja existia Softcatalà. Una clara concessió a la consagració del secessionisme lingüístic a l'imaginari col·lectiu dels valencians. No obstant, això no ens ha de fer oblidar que es tracta d'una entitat que ha fet, i fa, una gran tasca per la nostra llengua.
19 comentaris:
Dir que 'Zapatero defensa el catalanismo' és mentir de forma descarada, creure-s'ho és directament ser curt de gambals, però és talment com tu dius, el PPCV ja està cercant en l'anticatalanisme la pantalla de fum per les seves misèries... un altre cop.
I els 'terceravienses' s'haurien de mirar amb quina mena de col·lectius fan via...
Compte Vicent sobre què considerem tercerviisme: el rotllo de Las Provincias és un gir per intentar la supervivència. Ni aquell diari ni el PP (que ho fa per raons electorals) són barems sobre els quals jutjar res.
I si resulta que aquella ideologia és cada volta més residual (en les seues manifestacions més genuines) entre d'altres qüestions per iniciatives desestigmatitzadores com la d'Escola Valenciana? No és una afirmació, sols és un element per a debatre.
Un exemple: no estic d'acord amb l'esperit de creació de l'AVL. Però anit en un debat vaig desactivar el típic rotllo lingüístic llegint l'acord de l'AVL sobre la unitat de la llengua. Tebi, confús, i tot això. Però impepinable.
Les coses són molt complexes. I no crec que determinats elements de confrontació interna ajuden molt poquet. Pocs i mal avinguts. I sentenciats.
Buf, pensava que articles d'estos ja no se'n feien. Lamentable. Juguen amb la superba ignorància de molts, intentant fer creure que promoure el valencià i promoure el català són 2 coses diferents.
L'altre dia llegia las Provincias. L'article anava sobre educació. Una entrevista a Font de Mora, tot un massatge: tractaven de presentar el conseller com un tipus dur amb idees clares: el conseller no se amilana ante las críticas, començava. Des del diari tractaven les queixes dels alumnes per no poder estudiar en valencià en termes d'igualtat amb altres suposats alumnes que no podien estudiar en castellà. Estratègia malèvola per part del diar, puix que, com és ben sabut, la situació del valencià en educació està en clara desigualtat. Font de Mora donava solució a estos suposats dos bàndols amb una educació trilingüe. Quasi res porta el diari!
Xavier Aliaga: Crec que t'has quedat amb la referència que faig a la tercera via, i potser no m'he explicat bé o m'has malinterpretat. Res més lluny de la meua intenció que fomentar enfrontaments interns que, com dius, no ajuden.
Hi ha gent que aposta per postulats pròxims a la tercera via per raons d'estratègia. Teòricament, això -se'ns diu- desactiva el rebuig social, atès que no s'associa el nacionalisme valencià amb els catalans.
Escola Valenciana -entitat que no he inclòs dins aquest corrent en cap moment- empra sempre el terme "valencià", cosa que no em sembla malament. Més criticable em pareix la seua aposta per Softvalencià. En tot cas, com dic a l'entrada, fa una gran tasca per la llengua. Siga com siga, la seua política comunicativa -les seues formes- és acceptada plenament per la tercera via. I ací ve una de les reflexions que pretenc fer: tot i així, és qualificada de "catalanista" per Las Provincias. Sí considere que eixe diari és un barem per jutjar coses. Vull dir que, en la mesura en que treballes seriosament per la llengua, l'espanyolisme emprarà els fantasmes del blaverisme per demonitzar-te. En resum: que depurar el discurs per voler agradar als qui han interioritzat un odi irracional a tot allò que sone a català no et lliura d'eixes crítiques. Això no vol dir que no s'hagen d'emprar determinades estratègies a l'hora de voler arribar a la gent, de fer pedagogia.
Discrepe totalment de que la ideologia blavera siga residual. És just al contrari. Simplement, no té necessitat d'explicar-se com abans... perquè ja està incrustada a la societat valenciana. Com veus, sóc més pessimista que tu en aquest punt. S'ha aconseguit que el blaverisme forme part, de manera implícita, de la idiosincràsia valenciana. Cal una enorme tasca pedagògica per eliminar eixos prejudicis irracionals. Utòpic, ara mateix?
Pel que fa a l'AVL, no dic que tot en ella siga negatiu. Jo també vaig citar, textualment, l'acord sobre la unitat de la llengua als comentaris de l'esmentada notícia de Las Provincias. La diferència és que no m'ho van publicar...
Efectivament, està bé, en casos com aquest, que pugues tirar mà de la legalitat valenciana per defensar l'obvietat i desmuntar la irracionalitat. Ara bé: tinguem clar que, a nivell social, el fet que l'AVL diga això no té cap repercussió; no transforma res, no serveix com pedagogia. Almenys, des de la seua creació fins ara, que ja han passat més de cinc anys, si no m'equivoque.
Interessant el que comentes sobre la supervivència de Las Provincias. Tan malament els va el negoci?
Salut!
Carquinyol: Sí, es nota que van apropant-se les eleccions. I, com altres vegades, Coalición Valenciana es queixa dels fals "valencianisme" (traducció: blaverisme) del PP. Pel que fa a Escola Valenciana, com he dit a l'entrada i en el comentari a Aliaga, fa una molt bona tasca. Em va semblar un gran error la seua aposta per Softvalencià perquè això ajuda a consolidar el secessionisme en la percepció social.
Josep Lluís: Sí, això del "trilingüisme" és la nova aposta del PP. Tracten d'enllaçar-ho, aparentant coherència, amb aquella improvisada història d'Educació per a la Ciutadania en anglés. Ja estan fent-se cursos per als mestres amb la intenció de "capacitar-los" per a impartir assignatures en anglés, com si es tractara d'un idioma que pots aprendre en dues vesprades (com diria aquell). L'anunciat "trilingüisme" significarà una estocada més al valencià, accelerant així la seua extinció. Fins ara -almenys des de la teoria-, a l'ensenyament es tenia en compte la situació de la nostra llengua, la seua posició d'idioma en retrocés. A partir d'ara, de la pròxima legislatura del PPCV, ja no.
Potser residual no siga el terme més adient. Em referia a la manifestació política del fenomen. El blaverisme està interioritzat socialment (com el consumisme, el descrèdit del sistema públic, etc, etc), però trobe difícil ja que això siga una bandera que faça anar la gent a votar. No ho sé. I a comprar periòdics trobe que tampoc. Tampoc ho sé.
El que vull ressaltar (i això sí que ho sé) és que en el món del nacionalisme valencià hi ha sensibilitats que, a més, van a la gresca. I això fa llàstima. I una mica de por. Escola Valenciana té els seus defectes, però mobilitza milers i milers de persones (algunes votants de PSOE o PP, em consta), en defensa d'un model. Això no s'aconsegueix fàcilment.
I que Escola Valenciana siga considerada "catalanista" per part de la dreta cavernícola i malgrat això tinga aquest poder de convocatòria hauria de fer reflexionar. Algun clixé no funciona.
I sobre Les Provincies, que se m'ha oblidat: tots els diaris estan en crisi. Però potser identifiquen erròniament la seua pròpia crisi amb l'abandonament en un temps de la temàtica més cavernícola.
PD. Segurament el meu comentari inicial era un poc massa capciós. Solc estar d'acord amb els teus post i visite el bloc amb molta freqüència, senyal que m'interessa.
El blaverisme està molt incrustat a la societat. Això és trist i un tant surrealista alhora. De fet, condiciona els discursos polítics i fa que els partits d'esquerra valencians se senten incòmodes davant determinades qüestions, sense tenir uns plantejaments clars i convincents.
Com t'he dit, pense que Escola Valenciana fa un bon paper. Les Trobades, per exemple, tenen èxit i són útils de cara a promoure la llengua, associant-la a un ambient lúdic. No critique aquesta entitat, més enllà de la seua aposta per Softvalencià -benintencionada, però equivocada, al meu parèixer.
Escola Valenciana no ha sigut, fins fa poc, blanc de les crítiques de la dreta valenciana. És per això que continua tenint èxit. Però ja el mes passat, Concha Gómez, secretària autonòmica d'Educació va acusar l'entitat de voler implantar un model "monolingüe", atès que té "la mirada posada en Catalunya" (va citar la paraula maleïda: Catalunya! I no sonava la música de Psicosi, però haguera recolzat bé la intenció de Gómez). Espere que no seguisquen atacant-la, vaja.
De tota manera, Xavi, crec que la cosa està en el to que emprem. Jo pense que puc mostrar el meu desacord -sols ho he citat tangencialment a l'entrada- amb una aposta concreta d'EV i no passa res.
Gràcies pels comentaris, en tot cas. El debat serè és enriquidor sempre.
Per a Xavi.
Dius en un dels primers comentaris: «...anit en un debat vaig desactivar el típic rotllo lingüístic llegint l'acord de l'AVL sobre la unitat de la llengua. Tebi, confús, i tot això. Però impepinable.»
Què és impepinable, Xavi? La diferenciació jurídica entre català i valencià que la llei de creació de l'AVL va permetre? Tenir dues normatives diferenciades? Cal una mica més de profundidat, Xavi. Llegir-se el paperet no és suficient. La lletra és molt sofrida. Allò que cal valorar són les conseqüències. I de moment són clares: fragmentació i divisió.
Alguns portem molt de temps en el camp de batalla i sabem de quina pols prové aquest fang en el que estem colgats. De fet, abans que ens colgarà ja ho havíem advertit, com i de quina manera ens colgaria.
A vore Toni, no sóc tan innocent. Em referia a la polèmica sobre les paraules de Montilla. Els has de refregar les seues pròpies contradiccions i, en aquell sentit, denunciar que ni tan sols respecten el seu propi marc legislatiu.
Tens tota la raó. L'AVL fa olor de suïcidi a llarg termini. Però per ressistir dia a dia ens hem de moure en el marc existent, no el que hauria de ser. El propi Font de Mora, amb el seu intent de colp d'estat en l'AVL, ens atorgava pistes que la cosa no els acabava de fer el pes. Com tampoc els agrada l'èxit d'Escola Valenciana. Eixes són les coses que, crec, honestament, que els fan mal de veritat, no les diatribes dels convençuts com nosaltres.
No fa massa, un columnista de dretes acusava Camps d'hipòcrita per mantenir l'AVL. I era perquè la Figueres, en un acte, havia defensat la unitat lingüística. Li venia a dir a Camps que mantenien un doble discurs, toca't els ous!!
Know your enemy, Toni, i les seues febleses.
Xavi, en aquesta qüestió el joc dialèctic amb el PP és llavar-li el cap a un tinyós. Les seues contradicions? Les nostres! Quan es guisava la "pau lingüístia" que en deien jo vaig reclamar que abans de seure a negociar res amb el PP calia que aquest declarara un alto el foc. Què vull dir amb això? Repassa l'Informe sobre la llengua i els escriptors que va publicar l'AELC i sabràs quin era el marc de les "negociacions". Aiguem conseqüents, Xavi, i sobretot valents per a plantar cara. De vegades apel·lar a la "intel·ligència" és una estratagema per a fugir de la confrontació amb l'enemic.
Al PP li importa una merda que l'agafes en una o en mil contradiccions: no té vergonya ni la coneix. Amb això li vols fer por amb navaixetes. Abans, quan no hi havia l'AVL, érem més forts perquè estàvem units. A la fi l'AVL ha servit més al PP i al món secessionista que no a nosaltres. Fet i fet, ens han fet a banderes!
Més units? Segur? Les distintes posicions sobre com s'havia de tractar el conflicte lingüístic són prou anteriors a l'AVL. Jo estava en contra d'aquella negociació, però això ja ha passat (per cert: negociaren aquells que tenien els vots. Els altres no els teníem. Una putada però el sistema funciona així), l'acadèmia existeix (segon a propòsit: un poc més i podria ser l'ALV) i és una institució que no pots esborrar del mapa perquè no tens el poder polític suficient.
I aquesta és la clau. A quanta gent li interessa de veritat aquest debat? Quants vots hi ha darrere? A mi no m'agrada l'estat de coses, però comença a fartar-me tanta flagelació.
Darrer a propòsit: els blavers de pota negra estan convençuts que l'AVL ha contribuït a esborrar-los del mapa (Casp, traidor!!, recordes?).
Comptat i debatut, contra el PP tot són navalletes.
Doncs si Vicent...els "valencianos" són burros...
I ahi resideix la causa i la cura de tots els mals dels Valencians...en el coneiximent!
Lo de las "Provincias"...s'ha de tindre els collons ben grossos, pâ vindre, ixos, que ho escriuen tot en castellà i que no han fet ni una merda constructiva vers la nostra cultura, ara preocupant-se per paranoies catalanistes i la nostra invasió per part dels germans malvats del nord. La mare que ho ha parit...s'ha de ser imbècil pâ tragar-se imbecilitats tan grans...però imbècil en ganes!
De bon rotllo, però crec que el darrer comentari de Thor resumeix part dels nostres mals: la gent és burra. I a córrer. Les coses són un peliu més complicades. T'has parat a pensar, Thor, que potser l'espantall ja no funciona igual de bé que fa vint anys? (I tinc clar que encara funciona, no sóc tan benpensant).
Puc estar d'acord en la gran majoria de coses que plantegen Vicent i Toni i disculpeu si el meu to de vegades no és el més encertat. Però crec, sincerament, que hem de plantar cara d'una altra forma. I segurament ni així.
No faches faltes d'orografia y hescriu vons posts per que estás participan en els 2ns Premis Blocs de les Comarques Centrals del País Valencià
2ons Premis Blocs de les Comarques Centrals del PV 2010, El Penjoll
Sord y que Deú te pille confeçat!
Thor fa un comentari que sona una mica brutal (això de ser "burros"), però que té la seua versió fina en discursos que pretenen ser més acadèmics. Em referisc a quan es parla d'allò tan repetit de "l'autoodi" dels valencians, com si formara part del nostre ADN (emprant el llenguatge de moda dels polítics).
Crec que dir això és quedar-se a la superfície, constatar una realitat que és conseqüència d'una suma de factors. Cal tractar d'aprofundir, tot i que la cosa és molt complexa. Eixe tipus d'afirmacions, sense pretensió de buscar les arrels, condueixen més bé al desànim. Ho dic amb tots els meus respectes, Thor.
Salutacions a tots.
Em referia a què la majoría té un inmens desconeiximent, per no dir total, sobre la nostra pròpia cultura. Per ixa simple falta de criteri, el blaverisme funciona, perque s'aprofita dels burros. I serà tot lo brutal, bast o exagerat que se vulga, però és la veritat. I d'això també s'aprofita el PP. Vosatros que sou de Xàtiva sabeu millor que ningú lo que vull dir..."i els burros em van votar!!"
Xavier, jo no m'atrevixc a fer ninguna suposició en quant a nombre o força d'uns moviments o altres...mai se sap.
I de desànim res Vicent, realísme empipador, sempre és en les situacions més complicades quan rellueix la capacitat humana.
A vore Thor, gràcies al meu treball com a periodista tinc l'oportunitat de polsar com estan les coses a l'altra banda. I parle amb un cert coneixement de causa: els intents de crear dos diaris basats en l'idiari blaver (exclusivament), fracassaren miserablement. I el blaverisme polític acusa el PP de catalanista!!
I això que dius del desconeixement és totalment cert, però actuen uns altres factors. Rus és un populista, però ha cavalcat molt bé sobre el descrèdit dels rivals. El blaverisme és sociològic (i transversal, no ho oblidem) perquè les ideologies de destrucció solen ser molt més potents que les de construcció. El tema és molt llarg. I la meua posició està explicada en un d'aquells llibres que editava la Universitat sobre el País Valencià del segle XXI. Si tens curiositat.
Ho deixe ací perquè no podré seguir el fil del debat. Salutacions ben cordials per als tres.
Publica un comentari a l'entrada