diumenge, 21 d’octubre del 2012

Retrovisor: Eleccions a Euskadi: una visió distinta

Una visió diferent a la de la majoria dels mitjans de comunicació. El periodista Javier Ortiz, coneixedor de la realitat basca, fa una lectura interessant del resultat de les eleccions autonòmiques a Euskadi. L'article és curtet i es llig amb molta facilitat.





  • El vot d'una persona en Àlaba val tres voltes més que el d'una persona en Biscaia.
  • El bloc autodeterminista segueix sent majoritari a la societat basca.
  • La crida de l'esquerra abertzale al vot nul ha obtingut un resultat important.
  • Patxi López serà lehendakari amb la majoria social en contra; això podria dinamitzar la societat basca.

Entrada publicada a L'aixeta el 2 de març de 2009, no molt de temps abans de la mort de Javier Ortiz.

2 comentaris:

dani...él ha dit...

L'única equivocació d'Ortiz és haver pensat que la societat basca es fragmentaria amb un govern d'una minoria social com representava el de Patxi López. Aquests tipus d'executius són els que més abunden a totes les demarcacions del territori. Decideixen en minoria i aquí no passa res. I menys a Euskadi on més que a cap altre lloc les afeccions polítiques mantenen gairebé inalterades al llarg dels anys.

Vicent Terol ha dit...

Si llegeixes l'article complet d'Ortiz, veuràs que en cap moment parla de fragmentació. El que deia era que un govern -el de Patxi López, PSE+PP- amb la majoria social en contra (fruit de les regles electorals i de la il·legalització de l'esquerra abertzale) dinamitzaria la societat basca.

I potser no es va equivocar. L'activisme al marge dels partits polítics va possibilitar el que hui és Bildu, segona força a Euskadi.