dimecres, 20 d’octubre del 2010

Banksy, el geni

Banksy és el pseudònim d'un genial i provocador artista urbà conegut pels seus sorprenents graffitis. Però aquesta persona, dotada d'un gran enginy i capacitat creativa, no s'ha limitat a fer dibuixos a les parets de diferents parts del món: també ha realitzat altres obres, com ara l'aparició d'un elefant pintat durant una exposició a una galeria d'art o la "falsificació" de bitllets amb la cara de la Princesa Diana.

Amb una actitud propera a l'esperit punk, Banksy mostra una intenció clarament crítica en la majoria de les seues creacions. Darrere d'allò que fa aquest artista de carrer (o ja no tant de carrer: alguns diuen que l'home s'ha venut) hi ha sempre una reflexió interessant.

Vegem algunes coses d'aquest grandíssim creador:


Dibuix fet al vergonyós mur de Cisjordània


"Una nació sota les càmeres de videovigilància". Observem la càmera i, per tant, la dificultat de fer aquesta pintada


La xiqueta que fuig del napalm, de la famosa foto de Vietnam, acompanyada per Mickey Mouse i Ronald McDonald


Banksy va "falsificar" 10 milions de lliures britàniques en bitllets amb la cara de Lady Di. Molts d'aquests diners foren utilitzats amb normalitat


Dos homes policia britànics besant-se


Dibuix realitzat a la paret d'una clínica de malalties sexuals



En aquest vídeo, es pot veure com Banksy va col·locar, a Disneyland, una figura amb el conegut vestit taronja dels presoners de Guantánamo



Dues són les últimes novetats relacionades amb Banksy:

La primera d'elles és un polèmic vídeo: la introducció d'un dels darrers capítols de la sèrie The Simpsons, on, entre altres coses, es poden veure asiàtics treballant en condicions d'esclavitud creant productes de merchandising de la pròpia sèrie de dibuixos animats.




L'altra novetat és una més que interessant pel·lícula dirigida pel mateix Banksy: Exit Through The Gift Shop. Un fals documental, altament recomanable, on ens trobem amb una irònica i crítica reflexió al voltant del món artístic al nostre temps.

6 comentaris:

sànset i utnoa ha dit...

Fa temps que el segueixo, però no en sabia res d'això dels Simpson.

Molt i molt bo.

*Sànset*

Xavier Aliaga ha dit...

Fantàstica entrada. Jo l'he conegut arran precisament de la seua relectura dels Simpsom, però no coneixia la seua obra. Interessant de veritat.

Speaker ha dit...

Provocador.

Supose que la crítica dels Simpsons és al tota aquella mercadotècnia que no siga l'oficial. I/o a l'exlotació infantil.

Anònim ha dit...

Genial en Banksy! Tot just ahir vaig anar a veure el documental 'Exit through the gift shop' i em va semblar una reflexió molt interessant sobre la 'broma' o la 'presa de pèl' que pot arribar a ser l'art, amb el Senyor Rentacervells al capdavant.

Pilar ha dit...

El que ens mostres en aquest apunt és genial. El dibuix del mur, impactant.

Vicent Terol ha dit...

Sànset: Genial la introducció dels Simpson, de veritat. Esperit Banksy al 100%.


Aliaga: Gràcies pel comentari. Et recomane visitar el seu web.


Josep Lluís: Es tracta del 'merchandising' oficial, part del qual es fabrica a Corea del Sud. Segons he llegit, la cadena Fox s'ho va estar pensant abans d'emetre eixa introducció del capítol. Imagine que es van decantar per fer-ho degut a que la cosa haguera tingut més repercussió encara en cas de censura, i també hauria eixit perjudicada la imatge del canal.


unatrobadora: D'alguna manera, eixa pel·li és una obra més de Banksy, i segueix la línia de les pintades, dibuixos i la resta de les accions de l'artista.


Pilar: M'alegre que t'haja agradat!