divendres, 7 de maig del 2010

'They Rule': qui són els poderosos?

Quines són les persones que s'asseuen als consells d'administració de les 100 empreses més importants dels EEUU? A quines companyies en concret pertany cadascun dels individus? Quins vincles trobaríem si poguérem elaborar un mapa amb tota eixa informació?

El projecte They Rule ("Ells manen") ens permet respondre eixos interrogants d'una manera gràfica, clara. Josh On és el creador d'aquest web, una interfície Flash que, simplement recollint dades oficials, ens permet visualitzar la xarxa formada pels més poderosos als Estats Units (en part, també al món sencer). La informació, això sí, fou actualitzada per última vegada l'any 2004.

La cosa va més o menys de la següent manera: Selecciones, per exemple, una empresa -representada per un banquet- i hi cliques en ella. Aleshores apareixen uns ninotets, amb nom i cognoms, al seu voltant; diferenciem homes i dones, però també tres nivells de grossària: aquesta indica que la persona pertany a més companyies. Existeix, a més, l'opció de buscar connexions. I -molt important- es poden carregar mapes ja elaborats per usuaris.



Ara mateix tinc oberta la pàgina. Faig clic en Walt Disney i veig que hi ha un homenet grosset que es diu John E. Bryson. Comprove, a continuació, que aquest directiu també pertany als consells d'administració de Boeing i d'Edison International.

Amb l'opció de carregar mapes, descobrim que moltíssimes empreses es trobaven a dues trucades de distància de Bush pare, atès que tenien almenys un membre d'algun dels seus governs.

Diuen que They Rule és ja un clàssic modern de la comunicació interactiva no basada en textos. I, tot i que el seu autor considera el projecte com una mena de performance artística més que com una font d'informació, no deixa de ser, potencialment, una poderosa eina d'activisme polític.

Us deixe amb un vídeo on es pot veure una demostració del funcionament del web. Està en anglés, però resulta interessant encara que no s'entenga res; la part visual és la important ací.



2 comentaris:

Mireia ha dit...

jo només sé que els poderosos cada cop en són més... i crec que això és fprça negatiu!

Un blog molt interessant, et convido a passar pel RACÓ DE LA SOLSIDA

Vicent Terol ha dit...

Tot i ser-ne molts, en realitat, fa l'efecte que els poderosos-poderosos de veritat són un grup reduït. Els qui, amb les seues decisions, determinen el curs de moltes coses que ens afecten directament.

Benvinguda al bloc. Ja he vist el teu, on parles de cine i literatura. Està molt bé.

Salutacions des de Xàtiva.