dilluns, 30 d’agost del 2010

Addicció a les xarxes socials?

Segons una enquesta realitzada pel portal de comerç electrònic conZumo.com (de la qual no ens mostren ni la fitxa ni la totalitat de preguntes i respostes, tot siga dit), el 69% dels internautes, amb compte a alguna xarxa social, accedeix al seu perfil cada vegada que es connecta a Internet en temps d'oci.

La xifra deixa patent un fenomen d'addicció bastant generalitzat? O simplement es tracta de l'aparició de nous hàbits que s'han de veure amb normalitat?

En tot cas, les xarxes socials suposen una revolució dins la revolució que és Internet. Trobe que és difícil analitzar-ne les conseqüències ara mateix: en un futur s'observaran amb més claredat els canvis socials i personals derivats de la consolidació d'aquestes eines.

D'entrada, se m'ocorre que mai abans tantes persones han tingut la possibilitat de rebre tants missatges sobre un mateix de manera instantània. Algú haurà deixat un missatge al meu mur de Facebook? Quanta gent pot haver fet clic al botó "m'agrada" en relació a l'enllaç que he penjat aquest matí? Tindré alguna sol·licitud nova d'amistat a la xarxa? Quins comentaris em trobaré a les fotos de l'últim viatge que he fet?

Eixe 69% que consulta el seu perfil sempre que es connecta a Internet en temps d'oci ho fa sovint amb aquesta mena d'expectatives. Estem davant d'una ona d'egocentrisme, derivada de les dinàmiques que es creen amb l'ús de les xarxes socials?