dijous, 26 d’agost del 2010

La perillositat del nacionalisme català

A una entrevista concedida fa uns dies a La Voz de Galicia...


Alberto Oliart, director de RTVE (22/08/10): "(A l'Estat espanyol) hi ha nacionalismes que són més preocupants que altres. Per exemple, el català és el més perillós i no l'hem de subestimar."




Comentari: Perillós per a qui o per a què, Alberto? Potser és perillós per a la implantació d'un model d'Espanya -del qual RTVE n'és un clar exponent- que implica la desaparició d'aquelles llengües i cultures que no siguen la castellana? Què em dius, per altra banda, del nacionalisme espanyol? És inofensiu per a la cultura catalana?

5 comentaris:

Carles Tomàs ha dit...

Quan hom pretén establir un estat unitari, qualsevol moviment centrígug és perillós per als gestors d'eixa "unitat". Si pretengueren fer un estat que unira totes les diferències respectant-les per igual, no veurien eixos fantasmes.

Anònim ha dit...

PERILLOSOSO DE QUE? SI SOM UNS AUTENTICS BANAUS,ENDOLLEM TV1,ENCARA,TV5 AMB ELS ETERNS INSULTS A CATALUNYA....SI HASTA EL PRERSIDENT DEL BARÇA,ENDILGA ELS DISCURSET AMB CASTELLA....PERILLOSOSSSSS?
JUGANT AMB BCN.

Anònim ha dit...

Í aquest és el que dirigeix uns mitjans públics que, en teoria, han de ser "imparcials i plurals". Huas! Déu n'hi do!
Com a punt positiu, significa que relament veuen que esl catalans estem fent avenços cap a la plena sobirania. Els preocupa més una urna catalana que el terrorisme a Euskadi. Això demostra fins a quin punt n'és de maquiavèlica la seva ment.

Mireia ha dit...

Fixa't que diu que "és el més perillós", de la qual cosa se'n dedueix que és pperquè es manifetsa al carrer, a les urnes etc.

Indirectament està dient: el nacionalisme que es defensa a través de la violència no és perillós perquè es desacredita sol (fins aquí hi estic d'acord), PERÒ COMPTE AMB L'ALTRE PERQUÈ FA LES COSES COM CAL (és a dir, amb el vot a les urnes i amb l'ús de la paraula)

Vicent Terol ha dit...

Carles: Totalment d'acord amb tu. El nacionalisme espanyol -de forma més conscient o inconscient- existent, el model d'Espanya que tenim (mai he escoltat una proposta seriosa d'un model diferent) suposa l'extermini, a mig o llarg termini, de la nostra cultura. El nacionalisme català és un obstacle per a eixe procés.


Jugant amb BCN: Certament, tenim una societat espanyolitzada en el pitjor dels sentits: substitució d'una cultura per una altra. Però tot i així, a Catalunya -el País Valencià és una altra història- hi ha base social per a impulsar processos de resistència i construcció nacional.


Albert: Sí, això que diu al 'Quijote' de "ladran, luego cabalgamos", no? El més curiós és que les declaracions d'Oliart no han tingut molta repercussió mediàtica. O potser últimament estic jo més desconnectat de l'actualitat... Però crec que no han dit res els grans partits, com CiU o ERC.


Mireia: Interessant el que apuntes. Hi ha una cosa que no es diu i que és políticament incorrecta plantejar. Quan es parla de les dificultats d'acabar amb ETA, molts no pensen que l'existència d'aquesta banda armada no suposa un "perill" per a la fortalesa de l'Estat espanyol unicultural. Al contrari: l'acció d'ETA enforteix -legitima- el discurs espanyolista, si parlem d'estratègia. Li interessa a l'Estat espanyol derrotar totalment ETA? (Sé que me n'he exit del tema, vaja, però em pareixia important fer aquest comentari).

Sí, és més "perillós" -en el sentit d'obstaculitzar el model d'Espanya actual- el nacionalisme català.