divendres, 3 de setembre del 2010

'Valencianisme.com' i Pau Alabajos

El portal Valencianisme.com és defensor del corrent conegut com 'tercera via', tot i que al seu web es diga el contrari (*). Aquesta línia consisteix a reivindicar un nacionalisme aplicat únicament al País Valencià, amb l'exclusió de Catalunya i Balears.

Des de la discrepància amb els fonaments bàsics d'aquest moviment, he d'admetre que els auto-denominats "valencianistes" (els nous, no els blavers) fan algunes aportacions valuoses. Per exemple, a l'esmentat portal parlen de la Festa Estellés.

A una interessant entrevista -interessant més per les respostes que per les preguntes- realitzada al cantautor torrentí Pau Alabajos, nacionalista identificat amb el projecte dels Països Catalans, el web de què parlem planteja la següent qüestió: "Quina opinió et mereix Valencianisme.com?".

Resposta de l'artista: "Totes aquelles plataformes que promouen el debat i l'intercanvi d'idees són importants, perquè fan possible la retroalimentació. Crec que fomentar el pensament crític i incentivar la reflexió al voltant de la qüestió nacional i altres temes adjacents, sempre ajuda a solidificar els pilars mestres sobre els quals es construeix el nostre País i la nostra cultura, enforteix les arrels i ens demostra que, com deia Fuster en un dels seus aforismes, "de la discussió naix la llum" ".

I un lector del portal, se suposa que partidari de la tercera via, fa aquest comentari: "En l'última pregunta ha tirat balons fora, no?".

Alabajos respon de forma diplomàtica i esquiva alhora. Fa una afirmació que pot ser subscrita pels nous "valencianistes" i també pels nacionalistes partidaris dels PPCC; però no diu en cap moment -tot i que qui vulga ho pot sobreentendre...o no- que Valencianisme.com faça tot això de promoure el debat, fomentar la reflexió en relació a la qüestió nacional, etc.

I és que el web en qüestió diu afavorir el debat al voltant del nacionalisme valencià, però tant el seu discurs com els blocs que enllaça van sempre en la línia de la tercera via. Hem d'entendre, per tant, que pretén fomentar el debat... dins el corrent nacionalista que exclou Catalunya i Balears. Sense eixir d'eixe marc. I el nacionalisme valencià -amics "valencianistes"- és molt més que això. Diria inclús que el sector representat a Valencianisme.com és prou més xicotet que aquell que es troba en sintonia amb les tesis de Joan Fuster -el qual, a més a més, compta amb un considerable nombre d'escriptors i intel·lectuals en general.

No pretenc tractar, en aquesta entrada, l'assumpte de les virtualitats d'un projecte o les d'un altre. De com un d'ells presenta, baix el meu punt de vista, elements clarament perjudicials per al futur del nacionalisme. Un altre dia serà. Com a valencià partidari dels Països Catalans (amb eixe nom o amb el que siga), sols diré -de moment- que em sent més estranger a la ciutat d'Alacant que a la de Barcelona.

Continuarà.




(*) Des de Valencianisme.com es diu que el seu "no és un valencianisme 'tercerviïsta'", i el text de presentació tracta de presentar el moviment com quelcom nou. Tanmateix, els fonaments del seu discurs, el que impregna tots els seus textos, parteixen d'una visió del nacionalisme on Catalunya i Balears són pobles aliens al País Valencià. És a dir, la 'tercera via'.