
Fa un temps que vinc observant com el diari
Las Provincias s'ha anat radicalitzant més i més cada vegada, apropant-se a l'extrema dreta valenciana i recuperant, per tant, l'esperit de quan el periòdic era dirigit per Mª Consuelo Reyna. Ja ho vaig comentar de passada
ací a
L'aixeta allà pel mes de juliol, arran d'un pseudoarticle sobre l'assumpte del Cabanyal. Cal recordar, en aquest sentit, que feia anys que el rotatiu havia moderat molt el seu discurs -mostrant una línia conservadora civilitzada-, coincidint amb el canvi de director i amb la seua entrada al grup
Vocento (
ABC,
Telecinco,
Punto Radio...).
El diumenge passat, 14 de novembre, exhibia a la portada un titular digne de l'època d'esplendor d'Unión Valenciana: "Zapatero dará 400.000 euros para promover el catalanismo en Valencia". A l'edició d'Internet s'alternaven, segons clicares per veure el contingut de la
notícia (sic!) o no, els termes "catalanismo" i "catalán".
La cosa tenia a veure amb les "ajudes" que, atenent als Pressupostos Generals de l'Estat, es destinen a Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana o l'Institut d'Estudis Catalans, entre altres. El titular, per tant, estableix una relació directa entre Zapatero i l'activitat d'aquestes entitats, qualificada de "catalanismo". S'està criticant el que fan eixes organitzacions? O el fet que el Govern espanyol les subvencione? Es suggereix que no haurien de rebre ni un gallet de l'Estat, tot i ser institucions sense ànim de lucre?
Com deia Dupin, el detectiu creat per Edgar Allan Poe, a un relat, la funció dels diaris no és contar la veritat, sinó "crear sensacions".
Las Provincias pretén crear la sensació que Zapatero és una persona molt roïn, col·laboradora activa, a més, del pla consistent en annexionar el País Valencià a Catalunya, amb robatori de paella inclòs.
Extrac un xicotet fragment de l'article (per referir-nos al text d'alguna manera) per a que us feu una idea del nivell intel·lectual i periodístic del mateix:
L'Institut d'Estudis Catalans tiene como una de sus misiones la promoción del catalán allende las fronteras de Cataluña, allí donde considera que se habla catalán. Y claro, consideran que en la Comunitat Valenciana no se habla valenciano, como indica el Estatuto de Autonomía, sino catalán porque así lo consideran ellos. Y punto. De hecho esta organización pancatalanista posee delegaciones en Castellón y Alicante. En Valencia no dispone de una sede propia, aunque sí de un cuartel general, el edificio Octubre...Teòricament és una notícia, no una columna d'opinió...
Tres breus reflexions per a concloure:
1) Em fa tot l'efecte que
Las Provincias actua ara mateix amb plena coordinació amb el PP valencià. Estem ja a la pre-campanya electoral. Va més enllà, en els seus missatges, que el propi partit de Camps: es busca la màxima mobilització dels votants de dreta.
2) S'ha dit en altres ocasions i, potser, es tracta d'una qüestió incòmoda i complexa, per ser tractada amb profunditat. Per què ha arribat a funcionar, a la societat valenciana, un discurs com el blaver, aliè a tota racionalitat? De veritat es pot parlar d'un poble més inculte que altres, com apunten alguns?
3) La inclusió d'Escola Valenciana(*) com a institució que fomenta el "catalanismo" hauria de fer pensar a aquells que aposten per la tercera via (més o menys la línia oficial del BNV) per raons d'estratègia. Depurar el discurs i els conceptes, amb l'objectiu de no molestar a qui ha assumit l'odi a tot allò que sone a "català", no et lliura de rebre les crítiques irracionals del blaverisme paranoic (valga la redundància).
(*) Escola Valenciana sempre empra el terme "valencià" i ha promogut, fa uns mesos, la creació del web Softvalencià, tot i que ja existia Softcatalà. Una clara concessió a la consagració del secessionisme lingüístic a l'imaginari col·lectiu dels valencians. No obstant, això no ens ha de fer oblidar que es tracta d'una entitat que ha fet, i fa, una gran tasca per la nostra llengua.