dimecres, 26 de gener del 2011

A la mani per les pensions amb arguments

La Plataforma pels Drets Socials de València ha convocat una manifestació per a demà dijous 27 amb el lema "No a la retallada de les pensions". A la Plataforma hi ha partits polítics, sindicats i altres organitzacions: Intersindical Valenciana (STEPV), EUPV, CNT, CGT, CS Terra, COS, Endavant, Esquerra Anticapitalista, Col·lectiu Autònom de Treballadors... No hi són CCOO i UGT, sindicats que fa poc han començat a cedir públicament -suposadament immersos en un procés de negociació- per tal de "salvar-li la cara al PSOE" (són paraules de la prestigiosa Catedràtica d'Economia Miren Etxezarreta).

Pel que fa als arguments per a eixir al carrer, extraurem algunes idees d'una entrevista realitzada a l'esmentada economista:


-L'objectiu de tota l'operació per part del Govern espanyol no és altre que beneficiar les pensions privades.

-Es pretén disminuir les pensions. És molt greu augmentar de 15 a 25 anys el còmput per a calcular la pensió; també que es puge de 15 a 18 anys cotitzats per tenir dret a una pensió.

-El que subjau a tot açò és una important operació del sistema financer: els grans fons de pensions representen el 22% de tots els fluxos de capitals que hi ha rondant pel món.

-Per què els pensionistes han d'estar finançats amb les cotitzacions de treballadors i empreses? Amb els impostos es finança la Casa Reial, l'Exèrcit, l'Educació... Per què no es fa el mateix amb les pensions?

-És fals que les pensions públiques estiguen en crisi (això es ve dient des de fa molts anys). Recomane que ningú firme pensions privades.

-Des de 1971, la riquesa de l'Estat espanyol s'ha doblat. On estan eixos diners? Per què no es fan servir per a pagar les pensions?

-El BBVA, amb CCOO i UGT, té una empresa per a gestionar les pensions privades. Aquests sindicats obtenen d'això molts diners; són còmplices de la privatització de les pensions.

-S'està reduint l'Estat del Benestar fins que quede en un simple Estat Assistencial.


Aquestes idees podeu escoltar-les desenvolupades per la pròpia Miren Extezarreta al vídeo que hi ha baix d'aquest paràgraf. Es tracta d'una xerrada impartida a Saragossa fa una setmana. L'economista té un estil didàctic i un llenguatge que permeten que persones com jo puguem entendre -un poc almenys- com va tot això dels diners, les pensions, els impostos i tota la pesca. Al contrari que altres pedants -presumptes experts- que pretenen fer-nos creure que saben més del que realment saben, venent ideologia neoliberal disfressada d'objectivitat acadèmica.


Las pensiones. Verdades y mentiras. (Miren Etxezarreta) from Social Art Producciones on Vimeo.