A continuació, presentem algunes idees importants del text:
- La frase "La meua llibertat acaba on comença la dels altres", aparentment una apologia del respecte, representa una defensa de la competitivitat més crua.
- La "llibertat" del liberalisme prioritza l'individu sobre la societat. Margaret Thatcher deia que "la societat no existeix".
- La llibertat dels altres no sols no constitueix un límit a la llibertat pròpia, sinó que és l'única manera d'assegurar-la: en una relació de dominació ningú no és lliure.
- El liberalisme parla d'un presumpte equilibri entre els diferents interessos competitius mitjançant l'acció d'una mà invisible. L'evidència històrica ho nega.
Podeu llegir l'article complet fent clic ací.
4 comentaris:
Interessants idees! Sempre he pensat que ser lliure no és sinònim de poder "fastidiar" als altres... crec que una persona pot ser lliure sense fer mal o sense ser competitiu, no és necessàri... no?
Gràcies per l'enllaç, aniré a llegir-ho sencer!
Saps què? A mi mai m'ha agradat eixa frase, tampoc. És com si les altres persones (siguen qui siguen, qualssevol) foren enemics amb qui bregar.
Gràcies, Ada, zel i Josep Lluís pels comentaris.
M'agrada la teua frase, Josep Lluís. Crec que defineix prou bé el concepte de llibertat que, sovint, se'ns vol introduir al cervell.
Publica un comentari a l'entrada