A una entrevista concedida fa uns dies a La Voz de Galicia...
Alberto Oliart, director de RTVE (22/08/10): "(A l'Estat espanyol) hi ha nacionalismes que són més preocupants que altres. Per exemple, el català és el més perillós i no l'hem de subestimar."
Comentari: Perillós per a qui o per a què, Alberto? Potser és perillós per a la implantació d'un model d'Espanya -del qual RTVE n'és un clar exponent- que implica la desaparició d'aquelles llengües i cultures que no siguen la castellana? Què em dius, per altra banda, del nacionalisme espanyol? És inofensiu per a la cultura catalana?
5 comentaris:
Quan hom pretén establir un estat unitari, qualsevol moviment centrígug és perillós per als gestors d'eixa "unitat". Si pretengueren fer un estat que unira totes les diferències respectant-les per igual, no veurien eixos fantasmes.
PERILLOSOSO DE QUE? SI SOM UNS AUTENTICS BANAUS,ENDOLLEM TV1,ENCARA,TV5 AMB ELS ETERNS INSULTS A CATALUNYA....SI HASTA EL PRERSIDENT DEL BARÇA,ENDILGA ELS DISCURSET AMB CASTELLA....PERILLOSOSSSSS?
JUGANT AMB BCN.
Í aquest és el que dirigeix uns mitjans públics que, en teoria, han de ser "imparcials i plurals". Huas! Déu n'hi do!
Com a punt positiu, significa que relament veuen que esl catalans estem fent avenços cap a la plena sobirania. Els preocupa més una urna catalana que el terrorisme a Euskadi. Això demostra fins a quin punt n'és de maquiavèlica la seva ment.
Fixa't que diu que "és el més perillós", de la qual cosa se'n dedueix que és pperquè es manifetsa al carrer, a les urnes etc.
Indirectament està dient: el nacionalisme que es defensa a través de la violència no és perillós perquè es desacredita sol (fins aquí hi estic d'acord), PERÒ COMPTE AMB L'ALTRE PERQUÈ FA LES COSES COM CAL (és a dir, amb el vot a les urnes i amb l'ús de la paraula)
Carles: Totalment d'acord amb tu. El nacionalisme espanyol -de forma més conscient o inconscient- existent, el model d'Espanya que tenim (mai he escoltat una proposta seriosa d'un model diferent) suposa l'extermini, a mig o llarg termini, de la nostra cultura. El nacionalisme català és un obstacle per a eixe procés.
Jugant amb BCN: Certament, tenim una societat espanyolitzada en el pitjor dels sentits: substitució d'una cultura per una altra. Però tot i així, a Catalunya -el País Valencià és una altra història- hi ha base social per a impulsar processos de resistència i construcció nacional.
Albert: Sí, això que diu al 'Quijote' de "ladran, luego cabalgamos", no? El més curiós és que les declaracions d'Oliart no han tingut molta repercussió mediàtica. O potser últimament estic jo més desconnectat de l'actualitat... Però crec que no han dit res els grans partits, com CiU o ERC.
Mireia: Interessant el que apuntes. Hi ha una cosa que no es diu i que és políticament incorrecta plantejar. Quan es parla de les dificultats d'acabar amb ETA, molts no pensen que l'existència d'aquesta banda armada no suposa un "perill" per a la fortalesa de l'Estat espanyol unicultural. Al contrari: l'acció d'ETA enforteix -legitima- el discurs espanyolista, si parlem d'estratègia. Li interessa a l'Estat espanyol derrotar totalment ETA? (Sé que me n'he exit del tema, vaja, però em pareixia important fer aquest comentari).
Sí, és més "perillós" -en el sentit d'obstaculitzar el model d'Espanya actual- el nacionalisme català.
Publica un comentari a l'entrada