dimarts, 2 de novembre del 2010

En què consisteix la felicitat

Voleu saber en què consisteix la felicitat, i si es pot ser feliç tota la vida?


Per estar segur de no equivocar-me en la resposta, he anat a cercar en un gruixut diccionari la paraula "felicitat" i he trobat que significa "estar plenament content, per sempre o per un llarg temps". Però com es fa per estar "plenament content", amb el grapat de coses lletges que hi ha al món, amb tots els errors que cometem també nosaltres, cada dia de l'any? He tancat el diccionari i l'he tornat a la biblioteca, amb molt de respecte perquè és un llibre antic i valuós, però ben decidit a no fer-ne cas. La felicitat ha de ser per força alguna altra cosa, una cosa que no ens limiti a estar sempre contents i satisfets (i una mica encantats) com una gallina amb el pap ple. Potser la felicitat consisteix a fer les coses que poden millorar la vida de tots els homes; a estar en harmonia amb aquells qui volen i fan les coses justes i necessàries. I, d'altra banda, la felicitat no és simple i fàcil com un rodolí: és una lluita. No s'aprèn en els llibres, sinó en la vida, i no tothom ho aconsegueix; aquells qui no paren mai de cercar i de lluitar i de fer coses, ho aconsegueixen, i poden ser feliços per tota la vida.



De l'obra de literatura infantil El llibre dels perquè, de Gianni Rodari. Traducció al català a càrrec d'Àlvar Valls.





Anteriors entrades a L'aixeta sobre Rodari:


Gianni Rodari: 'Moltes preguntes'

Un conte de Gianni Rodari

6 comentaris:

Pilar ha dit...

Avui m'he sentit feliç retrobant-me amb l'Àlvar Valls.

aurora ha dit...

Un dels primers llibres que recorde de la meua vida és obra, precisament, d'en Gianni Rodari; "Los enanos de Mantua", publicada per El Barco de Vapor. Encara el tindré per casa...

Vicent Terol ha dit...

Pilar: No he llegit res de l'Àlvar Valls. Bé, no dic la veritat: al llibre de Rodari hi ha moltes rimes, en les quals el paper de Valls traduint-les fa l'obra un poc seua.


Lady Daga: Eixe no l'he llegit. 'Contes per telèfon', el seu llibre més conegut, si no m'equivoque, és el primer que vaig llegir jo de l'italià. Molt bo.

Pilar ha dit...

Si un dia et ve de gust, et recomano llegir: Mester d'Isard. Hi trobaràs tota l'essència de l'Àlvar.
Ell diu que és un recull de paraules i sensacions.

Vicent Terol ha dit...

Pilar, prenc nota de la recomanació. Gràcies.

Eva ha dit...

Jo crec que consisteix en fer petites passes per sentir-te bé, fer allò que t'agrada, compartir... en el fons, poder gaudir de tots els moments (bons i dolents) ... treient quelcom positiu de tot...
Salut!!!