dilluns, 24 de gener del 2011

Canal 9 encobrint la violència anticatalanista

La descripció dels fets elementals de la notícia és ben senzilla: Membres i simpatitzants de Coalición Valenciana (CV), GAV i España 2000 han intentat agredir Joan Laporta quan accedia a l'interior d'un hotel a València per tal de participar en un acte de Solidaritat Catalana (SI).

El titular de l'edició digital del diari El Mundo, gens sospitós d'independentista, diu així: "Intenten agredir Joan Laporta en la presentació de Solidaritat Catalana a València".
Canal 9, per contra, resumeix els esdeveniments de la següent manera: "El líder de Solidaritat per la Independència, Joan Laporta, ha visitat València i s'han viscut moments de tensió. Membres del Grup d'Acció Valencianista, Coalició Valenciana i d'Espanya 2000 han contestat als crits dels diputats i simpatitzants de Solidaritat per la Independència, que moments abans havien demanat a les portes de l'hotel la independència dels Països Catalans. Agents de la Unitat d'Intervenció de la Policia han retingut sis persones fins que ha començat l'acte."

Laporta visita València i es viuen moments de tensió: relació causa-efecte, segons la nostra televisió pública; una cosa provoca l'altra. El responsable és, per tant, el líder de SI. Com si la "tensió" (cínic eufemisme per a parlar d'un intent d'agressió) no haguera estat creada directament per un subjecte (els anticatalanistes) envers un objecte (Laporta).

Els membres de CV, GAV i España 2000 "han contestat als crits dels diputats i simpatitzants de Solidaritat per la Independència". Dos comentaris: a) sembla que es tracte d'un xiquet al pati de l'escola que justifica una agressió dient que ha començat l'altre; b) ambigüitat deliberada quan es diu que "han contestat": si no coneguérem bé la notícia, no sabríem que ací "contestar" equival a intentar repartir hòsties.

Interessant, per altra banda, la defensa implícita que fa Canal 9 de l'actuació dels qui han intentat agredir Laporta. Presenten CV com un partit més pacífic del que la pròpia formació s'encarrega de fer creure. Al seu web es podia -i es pot- llegir açò: "Desde las JJCV esperamos y deseamos que Juan Lapuerta visite Valencia, ya que tendrá un recibimiento hostil que es como tiene que ser recibido en nuestra patria valenciana este impresentable independentista radical". Per als informatius de la televisió autonòmica, no es tractava d'una recepció ("hostil"), sinó d'una "contestació". Van més enllà que el partit de Sentandreu quant a presentar-lo com un grup civilitzat.

La cosa no és valorar l'opció política liderada per l'ex-president del FC Barcelona. Personalment, no m'identifique amb el seu projecte en general ni considere encertada l'estratègia de SI al País Valencià. Però no parlem d'això ara.

El que vull denunciar és l'actitud de Canal 9 (l'actuació dels anticatalanistes d'extrema dreta es denuncia sola): ocultació d'informació, relat deformat de la realitat i justificació implícita de l'ús de la violència contra els defensors de determinades idees.

5 comentaris:

aurora ha dit...

El Mundo edició digital diria el que diria, però la versió impressa anava per altres derroters. I cite textualment de la portada de l'edició valenciana: El provocador Laporta resucita en Valencia la 'furia' anticatalanista. I dintre, en les impressions (que vindrien a ser l'editorial pròpia), es titulava així: Laporta y el anticatalanismo se alimentan mutuamente. Si fins i tot la vinyeta de Malagón ho tractava així!

Vicent Terol ha dit...

És un fet que la versió digital d'El Mundo és més asèptica que la impresa. Pel que fa a lasprovincias.es, la línia era la mateixa que comentes del diari de Pedro J.

En tot cas, em centrava en Canal 9. Televisió pública, com sabem.

Quique ha dit...

Degenerats mentals els "Sentadreus" i els seus acòlits.
En el Mundo edició C.V hi ha un "periodista" anomenat Xabier Borràs que és
de tot menys periodista. Ha fet uns articles sobre el Centre Octubre aterradors.. (ja sabeu, invasió catalana..etc.)
i a Canal 9, la majoria dels periodistes accepten les condicions, no protesten ni quan poden perdre el seus treballs amb un ERE, i açò que no tenen al mafiós de Vicente Sanz controlant-los .. o si?

i per últim , no puc amb Laporta. No m'agradaria que la nova classe política fóra com ell

zel ha dit...

Ja ho he dit a can francesc, ho teniu magre, però els teniu identificats...aquí a dalt no saps mai quan t'han venut...

Riu, paraula de pas: palcul

Vicent Terol ha dit...

Quique: Ets Quique Ruiz? Salutacions, sigues qui sigues.


zel: La paraula que tinc jo ara és "ribble". De vegades n'hi ha de curioses, com la que t'ha eixit a tu!