dimecres, 2 de febrer del 2011

Aias: les Vivian Girls catalanes?

Per als qui ens encanta la barreja de melodies pop i soroll de guitarres distorsionades -el que es coneix com noise pop-, la irrupció d'una banda com Aias és una bona notícia, a més de tractar-se d'un fet sorprenent.

La franco-coreana Gaia (solista) més les barceloneses Laia i Míriam són les tres components d'un grup que, cantant en català, sona a Vivian Girls i Best Coast, entre d'altres.

Fins ací, la cosa podria no resultar excessivament destacable; però és que Aias ha gravat el CD A la piscina amb el segell novaiorquès Captured Tracks. A més a més, han actuat a Londres i a Japó, amb un èxit considerable: fotos, autògrafs i, fins i tot, l'edició d'un single.

Les males llengües parlen d'una banda prefabricada, d'una mena de hype (producte mediàtic amb una popularitat excessiva, degut al màrqueting, en relació a la seua qualitat). Siga com siga, mentre facen bones cançons, directes i fresques, com La truita, molta gent les seguirem.





P.S.: Si no esteu familiaritzats amb aquest estil musical, potser us semble estrany que la lletra no s'entenga del tot. Es tracta d'una cosa del tot habitual: es part de la gràcia del noise pop, tot i que alguns ho troben absurd...

4 comentaris:

Xavier Aliaga ha dit...

Jo no sé si són un hype, però és el primer grup indie en català editat en l'estranger. I això, pel que he vist a la xarxa, té la virtualitat que a diversos foros, blogs i etcètera, de música independent es parle d'aquesta llengua.

En eixa línia m'agraden més Best Coast, però Aias està molt bé. Ja ho crec.

Vicent Terol ha dit...

Molts coincideixen en què el 'Crazy For You' de Best Coast és un molt bon disc. A mi també m'agraden.

El fenomen Aias és una bona notícia per a la nostra llengua, però és clar que, amb l'estructura actual de l'Estat espanyol, el català té poques possibilitats de projecció internacional. Benvinguda siga la sorpresa, en tot cas; i més encara si parlem d'un grup que fa bones cançons.

Salutacions.

LoyKaPV ha dit...

Més val que s'obliden de promoció per part d'Espanya...almenys a nivell internacional tenen Internet, on un simple videoclip viral pot fer que en poques hores tothom parlen d'ells.

M'agrada aquest grup, sobretot l'asiàtica...haha

Gràcies per l'aport musical!

Vicent Terol ha dit...

És evident que aquesta Espanya uninacional i unilingüística no va a promoure bandes com Aias. El cas és que, tot i que el fenomen és una grata sorpresa, no deixa de ser una anècdota. El fet que el català no siga la llengua oficial d'un Estat, o un idioma reconegut dins un vertader Estat plurilingüístic, limita les possibilitats internacionals de la nostra llengua.

Per exemple, ara fa 20 anys de la publicació al Diari Oficial de les Comunitats Europees d'una resolució aprovada al Parlament Europeu, relativa al català. Doncs les conseqüències pràctiques d'això han sigut pràcticament nul·les.

Fa uns anys, vaig estar estudiant anglés a Anglaterra amb alumnes de diversos països. La majoria de la gent -o tots, crec- desconeixia l'existència del català.

Però no vaig a ser jo l'esgarriacries ací... Per suposat que me n'alegre de l'èxit d'Aias. I més tractant-se d'un grup que no ho fa malament. Gaudim-ne!


Salut!