divendres, 27 de novembre del 2009

De la Rúa es passa a l'humor

L'actual president del Tribunal Superior de Justícia valencià, Juan Luis de la Rúa, ha decidit canviar els jutjats pels escenaris, dedicant-se ara al món de l'espectacle humorístic. Concretament, i tot i que compta amb molts rivals en aquest camp, farà divertits monòlegs sobre assumptes diversos.

El primer senyal d'aquest canvi el va donar el dimarts 10 de novembre. De la Rúa es trobava davant la Comissió de Qualificació del Consell del Poder Judicial per tal de, suposadament, postular-se de nou com a candidat a president del TSJ valencià. Renovar el càrrec, en el seu cas.

Tanmateix, va voler aprofitar l'ocasió per donar mostres de les seues habilitats com a humorista. Així, quan li van preguntar per la seua presumpta amistat amb el president de la Generalitat (cosa que seria un obstacle de cara a la seua renovació), De la Rúa va sorprendre els vocals amb aquesta resposta: "No tinc amistat íntima amb ell. Mai no ha estat a ma casa ni jo a la seua. Ni l'he convidat a la boda dels meus fills, i mai no he fet res així privat amb Paco Camps" (observem la subtilesa, el fi humor del jutge, a l'afirmar no tenir amistat amb el president de la Generalitat referint-se, al mateix temps, a ell com a "Paco Camps").

Després de l'inicial desconcert dels membres de la Comissió davant l'acudit de De la Rúa, aquests sentiren un irrefrenable desig d'esclatar a riure que aconseguiren reprimir, no sense dificultats. En concret, un d'ells va emetre uns estranys sorolls amb la boca que, immediatament, transformà en una forçada tos.

L'actual president del TSJV sembla mostrar un estil d'humor que recorda el genial Eugenio, per allò del contrast que ofereix al contar acudits amb un to i un aspecte totalment seriosos. No és casual, en aquest sentit, l'elecció d'un espai judicial, lloc poc vinculat a les bromes, com a escenari inesperat del seu debut.

De la Rúa no es va detenir amb l'esmentat comentari. Contraatacà una vegada més, parlant de l'acte on Francisco Camps havia pronunciat la famosa frase(*) sobre la seua gran amistat amb el jutge. El president del TSJ valencià va fer una nova broma, fent patir una altra vegada els vocals, els quals havien d'aguantar les ganes de riure: "Li vaig preguntar a Paco Camps que a qui anava a nomenar com a nou conseller. No m'ho va dir, encara que sí em va dir que seria una joia o una perla; no recorde bé si va dir joia o perla".

Un dels membres de la Comissió se'n va anar de la sala, mentre es tapava la boca amb una mà. Al mateix temps, un altre li cridà l'atenció a De la Rúa per tal que parara. Ho va fer amb un to que pretenia ser seriós, però fent una ganyota, degut a l'amenaça d'un atac de riure.

No es coneix la data exacta de la pròxima actuació de l'encara president del TSJV. Tanmateix, sí ha afirmat que, ara que ja s'ha donat a conèixer com a humorista, elegirà espais apropiats per a representar els seus monòlegs. "Allò va ser una manera d'escenificar un canvi a la meua vida, una broma on volia que l'humor es mostrara de forma global: al contingut i a les formes en tota la seua dimensió", va afirmar De la Rúa.



(*) "Hauríem de buscar al diccionari una altra paraula diferent a la d'amistat que resumira i definira l'íntima i sentida col·laboració entre De la Rúa i el president de la Generalitat".