dilluns, 23 de novembre del 2009

Motius per manifestar-se l'1-D: drets lingüístics

El dia 1 de desembre, el dimarts de la setmana que ve, és el dia en què molts valencians eixirem al carrer per protestar contra la política educativa del Govern de Camps. Ací a la dreta teniu el cartell anunciant les tres manifestacions: a Alacant, Castelló i València.

Fa quasi dos mesos, Ximo Corts feia una reflexió al voltant de les protestes en què es denunciava l'estat de l'escola pública al País Valencià. Segons ell, era difícil trobar un equilibri a l'hora de realitzar una crítica a la situació de l'ensenyament públic: com fer la denúncia sense transmetre-hi una idea excessivament negativa? I és que l'estat de l'escola concertada, certament, no és millor que el de la pública. Però, segons la idea de Corts, es podia estar llançant eixe missatge equivocat, contraproduent per als interessos dels qui fan -fem- la protesta. Incitant la gent, al seu parer, a una fuga de la pública a la concertada.

No sé si, des de la Plataforma per l'Ensenyament Públic, s'ha fet una reflexió semblant. Però sí és cert que el cartell de la convocatòria de les manifestacions de l'1 de desembre mostra un missatge en positiu: "Mou-te per l'ensenyament". I dalt de tot podem llegir quatre aspectes a reivindicar: "Recursos, respecte, qualitat, drets lingüístics": una manera de sintetitzar aquells famosos tretze punts del curs passat, fent de pas una al·lusió -més o menys subtil- a un tema d'actualitat, com és el respecte a l'autoritat del mestre. A mi m'agrada el cartell.

Per altra banda, si hem de manifestar-nos, haurem de tenir clar per què ho fem. De manera que, des de L'aixeta, anirem exposant -d'ací al dia 1 de desembre- diferents motius per a eixir al carrer.

Per a començar, parlem de drets lingüístics, atès que és un dels punts destacats al cartell.

El mes d'agost ens feiem ressò d'un informe realitzat pel sindicat STEPV on es veia clarament com Conselleria boicoteja l'ensenyament en valencià. Hui presentarem unes xifres al voltant d'aquest assumpte extretes d'una denúncia feta per Escola Valenciana amb la presentació de la interessant Guia de l'Ensenyament Plurinlingüe.


  • Només el 33% de tot l'alumnat del País Valencià pot estudiar en la nostra llengua, tot i que ho demana un 55%.

  • Dels 140.000 alumnes de Primària que estudien en valencià, sols 80.000 poden seguir fent-ho a Secundària.

  • Un exemple entre tants: Al CP Raquel Payà de València hi ha dues unitats d'Infantil de 3 anys monolingües en castellà. 17 pares d'una de les unitats van sol·licitar ensenyament en valencià per als seus fills, però Conselleria no fa cas.

3 comentaris:

aurora ha dit...

Uff, hi ha un fum de motius per a fer-ho. D'ací a l'1 de desmbre no et dona temps a posar-los tots.

Alguns exemples i/o idees:
"Los padres pagan los desperfectos en la escuela ante los recortes públicos" (El País, 16 de novembre)

"32 profesores de Ciudadanía en inglés en el paro exigen a la Conselleria que los recoloque" (las Provincias, 16 de novembre)

"Las universidades aseguran estar al límite tras tres meses sin cobrar de la Generalitat" (Las Provincias, 17 de novembre)

"Los centros concertados y privados absorben el 47% de ayudas a la calidad educativa" (Levante, 17 de novembre)

I açò, sols és la punta de l'iceberg...

Salut i... ens veiem el dia 1!!!

Anònim ha dit...

Òstia! me n'anava ja, però he vist a l'Aurora Mora! la que faltava! aviseu a Juan Enrique Tur i ens trobem tots allí!

Ah, i reconegueu-me una cosa: la immensa majoria del professorat és conservador, molt conservador.

Vicent Terol ha dit...

Aurora: Realment tens raó, no vaig a tenir temps!! He,he...

Gràcies per les idees aportades-


Salut!