dimarts, 12 de gener del 2010

La memòria urbana del Cabanyal

Maria del Carme Miralles i Guasch és una geògrafa catalana, sòcia numerària de la Societat Catalana de Geografia. El dissabte passat va publicar un més que interessant -quasi necessari, diria jo- article al diari Público sobre l'assumpte del Cabanyal.




Vegem algunes idees extretes del text:

  • El Cabanyal es troba amenaçat per un concepte de modernitat totalment desfasat que, al llarg del segle XX, ha significat la destrucció de trames urbanes i la desaparició de xarxes socials.

  • Els defensors de l'enderrocament diuen que volen connectar València amb la platja: això demostra, subliminalment, que no consideren el barri part de la seua ciutat.

  • No es tracta sols del paisatge físic, sinó, sobretot, de la memòria urbana i la consciència col·lectiva.

  • Quan es perd el respecte a l'aspecte humà, i sols importen els paràmetres econòmics, la ciutat, i amb ella la ciutadania, es degrada en la seua essència.


Llegiu l'article fent clic ací.

2 comentaris:

Speaker ha dit...

chapeau! El punt dos, especialment.

Vicent Terol ha dit...

Sí, jo també crec que és significatiu. No es tracta de buscar tres peus al gat, sinó d'evidenciar l'abandó en què s'ha tingut al barri del Cabanyal; de denunciar uns criteris estrictament econòmics, on s'obvia tot allò relacionat amb el respecte al patrimoni cultural.

Salut!