dilluns, 4 de gener del 2010

Allà on viuen els monstres

Allà on viuen els monstres és el títol d'un magnífic conte il·lustrat infantil creat per Maurice Sendak l'any 1963. Les seues imatges són de gran riquesa visual i poder narratiu, i l'obra està relacionada amb conceptes com la llibertat, els desitjos, l'obscuritat, els somnis, els somnis prohibits i els malsons. Es podria dir que Sendak és un autor d'allò que en diuen alternatiu: difícil de vegades i no sempre del gust dels adults (sí del dels xiquets).








Fa poques setmanes s'ha estrenat la versió cinematogràfica, amb el mateix títol del conte, dirigida per Spike Jonze. Aquest ha fet vídeos musicals de grups com Sonic Youth, Chemical Brothers, Björk, Dinosaur Jr i Breeders, entre d'altres; també és conegut per ser l'autor de la divertidíssima pel·lícula Being John Malkovich (coneguda en castellà per nosaltres com "Cómo ser John Malkovich").

La cinta està molt bé, al meu parer. No sé dir si és un film per a xiquets o per a adults. La història és, aparentment, infantil, però hi ha implicacions de certa complexitat i profunditat. A més a més, no té res a veure amb un caramel Disney: ací l'alegria s'alterna amb l'amargor i la tendresa, amb al·lusions no explícites als problemes dels adults. Una cosa important és que el xiquet protagonista cau bé, no és el típic personatge repel·lent estil "Solo en casa".

Per acabar-ho d'adobar, la banda sonora és excel·lent. Fou encomanada a la carismàtica Karen O, vocalista del grup d'Indie Rock Yeah Yeah Yeahs. Aquesta va composar unes cançons que encaixen molt bé en l'ambient oníric de la pel·lícula, publicades baix el nom de Karen O And The Kids: pop i folk psicodèlics en temes interpretats per l'esmentada cantant i un grup de xiquets sense experiència musical.



Aquests dies tinc enganxat a la ment el fantàstic All Is Love, una injecció d'optimisme i energia. Us deixe amb la cançó, acompanyada d'imatges del film. Gaudiu-la ballant o sense ballar...