dissabte, 28 de novembre del 2009

Motius per manifestar-se l'1-D: fracàs escolar al PV

Seguim amb l'exposició d'alguns dels motius que ens duen a manifestar-nos el dimarts, 1 de desembre, contra la política educativa del Govern valencià. Fins ara hem tractat l'assumpte dels drets lingüístics i el dels privilegis de l'escola concertada. Parlem hui del fracàs escolar al nostre territori.

Segons un estudi de la revista especialitzada Magisterio, el País Valencià és la segona comunitat autònoma de l'Estat amb major fracàs escolar. Entenem per fracàs escolar el percentatge d'alumnes que no supera l'ensenyament obligatori (fins a 4t d'ESO) i, per tant, no obté el graduat escolar. Aquest percentatge, ací, se situa en el 39,7%, per darrere de Ceuta, que arriba al 52%.

Si tenim en compte que el PP governa al País Valencià des de 1995, i que la gestió de l'ensenyament és competència del Govern autonòmic, haurem de deduir que -més enllà d'entrar en detalls concrets- alguna responsabilitat tindran els conservadors en relació al més que preocupant fracàs escolar.

Per exemple, és clar que cal revisar els programes d'atenció a la diversitat. I que la seua millora ha d'anar acompanyada de recursos humans, materials i econòmics.

També és evident que hi ha moltes necessitats sense cobrir, quant a contractació de personal i millora de plantilles: recursos humans d'administració i serveis, fisioterapeutes, psicòlegs... Açò també incideix directament i indirecta en el fracàs escolar.

No hi ha agilitat en les substitucions de les baixes del professorat, la qual cosa va en detriment de la qualitat de l'ensenyament.

Són tres exemples d'un mateix problema: la falta d'inversió en educació al País Valencià. Indignant quan veiem que es dediquen diners a comprar uniformes per als xiquets, a contractar professors per tal d'impartir Ciutadania en anglés o a la construcció de l'Àgora eixa de la Ciutat de les Arts i les Ciències (90 milions d'euros).

Les raons per eixir al carrer el dimarts en són moltes. Bastants d'elles, per sí mateixes, són motiu més que suficient per manifestar-se. La protesta de l'1 de desembre ha de ser l'inici de curs pel que fa a mobilitzacions al terreny de l'ensenyament, començant a pressionar així el Govern valencià per tal d'aturar la precarització de les nostres escoles públiques.

3 comentaris:

kirikú ha dit...

Hola Vicent,

Veig que continues ennumerant motius i donant arguments per a anar a la Mani del dimarts.

A l'Institut de la Pobla Llarga -on estudien l'ESO i el Batxillerat els xiquets del meu poble- van tardar quasi dos mesos per a subsituir un profe d'anglès.

O siga que més de 150 xiquets van estar quasi dos mesos sense donar anglés ...

Això sí, tot es presentar a la premsa programes i més programes: si el trilingüisme, si el xino mandarí, si açò si allò. ... tot mentida. Pur màrqueting sense res darrere que només pretén amagar la precarietat de l'ensenyament públic al País Valencià.

Vicent Terol ha dit...

Hola, kirikú! Vas demà a la mani?

Això de les substitucions és molt fort. Demostra un desinterès absolut per la qualitat de l'ensenyament, per part de Conselleria.


Salut!

kirikú ha dit...

Ha sigut aquest curs. L'AMPA de l'institut va fer un escrit denunciant la cosa. Es va publicar a la premsa comarcal. Estaven molt cabrejats. Estan, vull dir.

I és que aquesta gentola té la cara molt redura. Camps va remodelar el seu govern fa poc i a Font de Mora, el conseller més contestat i més polèmic l'ha mantingut en el seu càrreg. Pa xulos, ells!

Sí que aniré a la mani, sí. De segur que en som un muntó. Esperem.