dimecres, 25 de novembre del 2009

Motius per manifestar-se l'1-D: privilegis de l'escola concertada

Seguim amb més motius per manifestar-se el dia 1 de desembre contra la política educativa de Font de Mora. Tot i que -com deia encertadament l'altre dia Aurora Mora- n'hi ha tants, que no tindrem temps, d'ací al dia de les protestes, d'exposar-los tots. En qualsevol cas, anirem presentant algunes de les raons que ens duen a mobilitzar-nos.

Si el dilluns parlàvem de la discriminació brutal que pateix el valencià a l'ensenyament, hui tractem l'assumpte dels privilegis de l'escola concertada.

L'escola concertada és sostinguda amb fons públics, però la seua gestió és privada. En la majoria dels casos amb un ideari catòlic (interessant contradicció la d'un Estat aconfessional invertint en un ensenyament en què, en ocasions, es fan campanyes contra l'avortament o s'aposta per la segregació per sexes).

Si això ja ens pot indignar, hem d'afegir que, al País Valencià, l'escola concertada compta amb clars privilegis pel que fa a la matriculació de l'alumnat. En els casos de xiquets nouvinguts i/o amb necessitats educatives especials, a aquests col·legis se'ls permet una selecció que suposa una discriminació en relació a l'escola pública.

Denunciar açò no significa cap menyspreu cap a eixe tipus d'alumnat. Al contrari, els xiquets immigrants i els que presenten NEE (Necessitats Educatives Especials) estarien millor atesos i integrats si la seua distribució fóra equilibrada entre tots els centres sostinguts amb fons públics.

Amb la política de matriculació selectiva del Govern valencià s'està contribuint, per exemple, a la creació de guetos a l'escola pública: podem veure a moltes aules un percentatge d'alumnes estrangers que supera àmpliament el percentatge de persones immigrants existent a la societat. Anant a un cas extrem, fa un any llegíem al diari Levante-EMV que al CP Luis Vives de Silla hi havia un 90% d'alumnat forà . Jo mateix conec gent que ha decidit enviar els seus fills a l'escola concertada per aquesta raó.

I tot això ocorre -a més- perquè, al País Valencià, l'escola concertada està molt estesa. De fet, a les ciutats i als pobles mitjans continua augmentant-ne de manera constant el número d'unitats.

Resumint, podem dir que el PP afavoreix una escola -la concertada- que selecciona econòmicament i social el seu alumnat.

2 comentaris:

Marc Peris ha dit...

Totalment d'acord. Caldria expropiar l'escola concertada, i que passés a esdevindre totalment de titularitat pública. Em pareix inadmissible que l'Estat finance escoles que practiquen l'apartheid. Jo si que faig feina a un d'aquests centres amb el 80% de l'alumnat nouvingut.
Però els que s'equivoquen més profundament són els sindicats de l'ensenyament, que ara incorporen la reivindicació de la igualtat de sou del professorat de la concertada. Per suposat, la diferència, la paga Conselleria, no l'empresa catòlica de torn.

Vicent Terol ha dit...

Gràcies pel comentari, Marc. D'acord amb tu. O expropiar l'escola concertada o que siga privada de veritat, sense fons públics.

Aniràs l'1-D a la mani?


Salut!