dilluns, 9 de novembre del 2009

Reacció del nou "valencianisme" davant les consultes independentistes

El 13 de desembre es farà una consulta a 130 municipis catalans on es preguntarà per la independència de la "Nació Catalana". L'acció està organitzada per la Coordinadora per la consulta sobre la independència.

Des de l'àmbit dels nous* "valencianistes" -defensors de l'autodeterminació del País Valencià sense comptar amb Catalunya ni Balears- hi ha hagut una reacció d'indignació pel fet que, a la campanya de les consultes catalanes, s'està fent servir un mapa on s'inclou, a més de Catalunya, el nostre territori i també Balears.

Cinc grups pertanyents a aquest corrent, conegut abans com "tercera via", han signat un document de resposta (per cert, desconeixia que existiren tants col·lectius dins un corrent bastant minoritari...). Es tracta d'Esquerra Nacionalista Valenciana, Estat Valencià, República Valenciana - Partit Valencianista Europeu, ACR Constantí Llombart i ACR Utopia XXI.

Bàsicament, el seu malestar té a veure amb que ells consideren que el seu "únic subjecte de sobirania és el Poble Valencià". A partir d'això, troben que incloure la nostra terra dins el mapa que s'està fent servir a la promoció de les consultes és una "imposició" de "Catalunya", "una posició clarament annexionista", "un despropòsit". Finalitzen el text exigint "la retirada dels cartells". De moment, res s'ha dit sobre un possible intent dels catalans per furtar-nos la paella.

Anem per parts:

1. La gent que organitza les consultes -no vinculants, evidentment- és partidària d'un projecte compartit entre Catalunya, País Valencià i Balears. Per tant, és ben lògic que, als 130 pobles on es farà el referèndum, es pregunte per l'opinió dels votants respecte eixe projecte. És una qüestió de coherència.

2. És un tant prepotent dir-li a un altre, que no pensa com tu, de quina manera ha de dur a terme les seues idees. Seria com si, des de la Coordinadora per la consulta sobre la independència, es fera un document dirigit als nous "valencianistes" reprotxant-los afavorir la fragmentació de la Nació i exigint-los la "retirada" de determinats "cartells".

3. La cosa seria ben diferent si estiguérem parlant d'un referèndum vinculant, celebrat exclusivament a Catalunya, amb conseqüències legals per al País Valencià. Evidentment no és el cas, si és que estem parlant de la realitat.

4. Es diu, al document "valencianista", que "els promotors de la campanya" no ens atorguen "el dret a exercir la nostra autodeterminació en tant que valencians". Que jo sàpiga, des de la Coordinadora, no es té la capacitat d'atorgar cap dret d'eixe tipus. A més a més, la gent que organitza la consulta no ha dit res sobre això ni, menys encara, ha maniobrat legalment per tal d'impedir l'autodeterminació del País Valencià: si ací hi ha gent que vol fer una consulta sobre la independència de la "Nació Valenciana", pot intentar dur-la a terme sense l'oposició de cap grup català. Amb els meus respectes a aquests partits i associacions de la "tercera via" (espere que ningú no s'ofenga pel terme: no el considere despectiu i sí útil per a entendre'ns), els diria que aquesta mena de comentaris entren dins el deliri de la famosa teoria de la conspiració catalanista, alimentada des de la dreta i l'extrema dreta a partir -sobretot- de la Transició espanyola.



* Parle de nous "valencianistes" per tal de no confondre'ls amb aquells que també es fan dir valencianistes (i que apareixen abans que els primers a Google): grups de dreta o d'extrema dreta que es mouen en l'òrbita d'Unión Valenciana, Coalición Valenciana o GAV.

13 comentaris:

Carquinyol ha dit...

Des del Principat haig de confesar que tot això ja l'hem pensat. De fet, em fet aquests cartells per a tenir-los distrets... mentre els furtem la paella !!

PS: Hem provat també de furtar-vos a la Rita, però no cap dins la maleta.

kirikú ha dit...

Vicent, efectivament, si el referendum tinguera un caràcter vinculant, s'hauria de demanar l'opinió dels valencians. El resultat ja el sabem, veritat?

I com que els independentistes de Catalunya també el saben i saben que el País Valencià té molta població, si el referendum tinguera un caràcter vinculant, als valencians no ens ho preguntarien, ens exlourien de la consulta. Amb la qual cosa també ens exclourien del mapa polític delimitador del territori sobre el que es consulta.

Hi ha un sector del important de l'independentisme del Principat, que encara que no ho semble, pensa exclusivament en termes "principotins", i basa les seues estratègies polítiques [també les que apliquen al País Valencià].

No són tots, però.

Fins un altra, xicot.

kirikú ha dit...

Els ho acabe d'enviar a la Coordinadora 13 de desembre per la Consulta sobre la Independència de la Nació Catalana. No sé què et semblarà, però com que m'he clavat en tot açò a partir del teu post, m'habelleix compartir-ho amb tu:

"Soc nacionalista militant dels de fa molts anys, valenciana i catalanista.

Demanaria que reconsiderareu incloure el País Valencià en el mapa de la consulta sobre la independència de la Nació Catalana.

Treballar per la construcció dels Països Catalans, implica treballar per la construcció del País Valencià, cosa que molts valencians fem cada dia. Les actituds com la vostra, poc basada en la situació real de la política valenciana, en res ens ajuden a aconseguir eixa construcció, mes bé al contrari, ens n’allunyen un poc més.

M'imagine que si el referèndum fora vinculant, no inclouríeu el País Valencià, ja que el perdríeu per golejada.

Per favor, sigueu conseqüents i no inclogueu el País Valencià en el mapa delimitador del territori sobre el qual es demana la independència. Hi ha moltes maneres de fer-ne referència i sense tancar la porta a uns Països Catalans, independents i units, més realistes i respectuoses amb nosaltres, els valencians"

Vicent Terol ha dit...

kirikú: Ara mateix no tinc temps per escriure, però diré unes paraules.

Per a que un referèndum així tinguera un caràcter vinculant, haurien de canviar abans moltes coses. A nivell legal i a nivell social.

A dia de hui, es pregunta per la utopia. I al preguntar per la utopia, aquesta no es fragmenta. Trobe que, en aquest tipus de consulta, no té sentit l'aspecte estratègic en el sentit en què exposes. Però és la meua opinió, vaja.

Centrar la consulta en Catalunya per part de qui sí creu en els PPCC pot tenir conseqüències negatives: el fet que es vaja assumint que el País Valencià és irrecuperable.

I sé que hi ha catalans que no creuen en els PPCC. Però estem parlant dels que han organitzat la consulta i ens han inclòs al mapa.


Una abraçada

Vicent Terol ha dit...

kirikú: Una altra cosa. Això del "respecte" no ho entenc. On està la falta de respecte? Simplement es demana l'opinió sobre un projecte -a dia de hui utòpic, però què ens mostra un camí per als que creiem en eixe projecte- a 130 municipis. Com hauria de ser la cosa, segons tu? Mantenir Balears però suprimir el País Valencià al mapa? Això, com deia abans, seria transmetre la sensació que el País Valencià ja no compta per a res.

kirikú ha dit...

Simplement, Vicent jo pense que la pregunta hauria de ser:

Està d'acord amb què Catalunya siga un Estat Independent?

No calia mencionar la paraula nació, que té significats i matisos diferents, i sobre la qual, fins i tot els teòrics divergeixen de vegades ...

Sense renunciar a res.

Un estat pot independitzar-se i mantindre el projecte de confederar-se amb altres territoris, no?

Vicent Terol ha dit...

Estem amb matisos que no són irrellevants, vaja. Entenc la teua postura com una posició estratègica, perseguint un mateix fi que la gent que planteja les consultes. No obstant, no veig malament la pregunta ni tampoc la inclusió del mapa amb el País Valencià i Balears. Per les raons ja exposades tres comentaris amunt.

En qualsevol cas, benvingut siga el debat serè.

Salut!

Bloc Manuel ha dit...

És que, així, per escrit, les coses són difícils d'explicar, i a més de rapa-i-fuig, sempre en temps furtat.

Hi ha alguna cosa que pense que no m'has entés, o millor, que no he explicat bé.

Quan parlava dels indenpendentistes del Principat de Catalunya que pensen només en termes "principotins", no pensava en els que no es creuen allò dels PPCC. Pensava en molts d'aquells que sí que se ho creuen -o al menys això diuen- i que d'això fan bandera, però que a l'hora de la veritat només actuen de cara a la galeria dels seus votants -principotins, clar-. Que no veuen, o no volen vore, que sense País Valencià, no es poden construir els Països Catalans. I que han actuat respecte al País Valencià, de cul a la nostra realitat política, dividint el nacionalisme -tan minoritari com és ací-. Guanyen vots allí, a costa de perdren ací. Em cabreja molt el tema.

La frontera autonòmica (o regional) o com vulguem dir-li, encara que no ens agrade, està ahí. I marca realitats polítiques i sociològiques que no tenen res a vore i adscripcions nacionals majoritàries diferents. Jo pense que si volem eixamplar la base social del nacionalisme, no es pot actuar de la mateixa manera a un costat i a l'altre del Sènia.

Entre els independentistes (de PPCC), tant de Catalunya com del País Valencià, hi ha amplis sectors que també qüestionen eixa manera de procedir.

Però estic d'acord amb tu en moltes de les coses que has dit.

I ja per a acabar:
t'has enterat que hi ha convocades noves mobilitzacions de la Plataforma per l'Ensenyament Públic, que culminaran en una gran Manifestació per a l'1 de Desembre? Ens haurem de posar les piles, eh?

Ja saps, xico, que m'agrada el teu blog i que compartisc la teua ideologia (per cert molt bé l'entrada sobre els pescadors somalís i els pirates).

kirikú ha dit...

Vicent, era jo, kerirú.

Ostras! és que he enviat el comentari quan estava fent un correu des del compte del Bloc (explicava que a Manuel el Bloc ha presentat una moció a l'ajuntament per a recolzar la ILP "Per una Televisió Sense Fronteres"), no et cregues!

Ara hem fa vergonya! He eixit de l'armari. Demà estaràs divertit quan llegisques tot açò ;-)

Per cert, ja has signat per la TV3 (i n'has arreplegat, de signatures?).

En fi, que m'en vaig ja que estic usurpant-te massa el teu blog.

Fins un altra
I disculpa per tant de rotllo.

Vicent Terol ha dit...

kirikú: Així que del Bloc, eh? No sé, no sé... si seguir debatent, hehe... No, dona, jo em fixe en els arguments que exposes, estigues al partit o col·lectiu que siga.

Fas acusacions a sectors independentistes de Catalunya. Trobe que això seria un debat més llarg, atès que critiques una actitud permanent i no un fet puntual. Per suposat que tota actuació és criticable, tot i que jo no veig el que tu dius: que els nacionalistes catalans pensen en créixer al Principat a costa de reduir el nacionalisme ací...?

En tot cas, i centrant-nos en l'assumpte que ens ocupa, no entenc que la discrepància respecte la forma habitual d'actuar de l'independentisme català haja d'influir en la valoració del fet concret de les consultes independentistes.

Repetisc: es demanarà l'opinió -consulta no vinculant- sobre el projecte dels PPCC. És tan greu això?

Pense, kirikú, que abans de culpar els catalans dels nostres mals (i perdona'm, però ací veig un contagi de les paranoies blaveres), s'hauria de fer una mica d'autocrítica. No creus? Per exemple, sabem -per la Història recent- que les concessions fetes per l'esquerra institucional al PV han ferit de mort el nacionalisme valencià. O no?

I dir que la divisió del -tan minoritari- nacionalisme valencià és atribuïble als catalans... Dona, això no és així. El nou "valencianisme" sí està dividint el nacionalisme, quan tracta de créixer incorporant sectors provinents del regionalisme espanyolista que -tot i convertir-se a una tercera via- mantenen importants prejudicis envers els catalans.

Però bé, ho veiem de forma diferent, supose.

..................................


L'última cosa que sabia de la Plataforma per l'Ensenyament Públic era que s'havien reunit els grups d'àmbit comarcal per tal de preparar mobilitzacions. Però desconeixia que, per a l'u de desembre, hi havia prevista una mani. Aquesta vegada sóc jo el que m'assabente a través de tu! Gràcies per la informació, de veritat.

No estic amb el tema de TV3, vaig despistat amb això -com amb tantes altres coses, sóc un xic despistat. M'hi informaré.


I moltes gràcies pel que dius del bloc. Entra a opinar sense límits: sovint molts dels debats creats a partir d'una entrada són més interessants que la pròpia entrada. Gràcies a tu per contribuir a l'intercanvi d'opinions.

Anònim ha dit...

És gratificant llegir els comentaris clarividens del catalanisme majoritari al País Valencià. Per entendre'ns, de bon rotllu.

kirikú ha dit...

Vicent, em quede més tranquila de vore que encara m'ajuntes ...

Però no et cregues que em fa massa gràcia l'error eixe d'ahir. Jo, que vaig per internet amagant el meu nom sota un pseudònim tan xulo com kirikú [Sabies que kirikú és un personatge d'animació? Un xiquet africà molt menudiu però molt valent, perquè encara que té por està decidit a arribar fins al final del seu camí, i arriba].

I sí, sí potser tens raó i m'he contaminat un poc de la paranoia blavera, com que m'ajunte amb Baydal -bloguerament parlant- i llegisc el seu blog i tot això ... [quina barra de dir-me això!] I ara en sério, encara que no compartisc els seus arguments -jo sí que soc catalanista!- en algunes coses pense que tenen raó.

Siga com siga et deixe un escrit de Vicent Partal [gens sospitós de contaminació blavera], positiu i consensuador, amb el que de segur que estaràs d'acord:

"... jo no em pense barallar amb ningú que defense la llengua i el seu ús normal en el nostre país, siga de la forma que siga i sota la bandera que siga. Potser discreparé de la seua estratègia i per això mateix intentaré explicar-ho i raonar el com i el perquè. Però no faré res que puga ser interpretat com una agressió perquè ací fem falta tots: del pancatalanista més brandat al pseudo-blaver més recalcitrant. I només des d'aquesta premissa de respecte i voluntat de construcció és que estic disposat a discutir."

Respecte de les altres qüestions de les que parlàvem:

- Estic d'acord amb tu -és difícil matisar les afirmacions en aquestos comentaris ràpids-: jo no pense que la qüestió del mapa del referéndum del 13D a Catalunya siga per a tant (però continue diguen que no em sembla bé que hagen inclós tots els Països Catalans, a Arenys d'Amunt no ho van fer). Com tu, jo tampoc pense que els mals del PV vinguen ni dels catalans, ni dels catalanistes, ni de Fuster.

- Respecte de l'altra qüestió de la postura d'alguns independentistes cap al País Valencià, vaig a parlar-te un poc més clar (...com que ja he eixit de l'armari...). Em referisc concretament a Esquerra Republicana de Catalunya: la seua expansió fa uns anys cap al País Valencià i les Illes es va deure a una estratègia política pensada per al Principat, la de captar els sectors independentistes d'allí. I així va ser com van aterrar per ací i van canviar la seua estratègia respecte al PV (Carod que havia sigut molt proper a la UPV). En un principi van mantindre a les sigles la C de Catalunya, però sembla que també es van contaminar un poc de blaverisme i la van canviar per les de PV-. I es van presentar a les eleccions sabent que no traurien ni per a pipes, menys que el Partit del Cannabis van treure.

No m'agrada parlar dels partits (jo no soc molt d'eixe rotllo, ni ho entenc massa). Els partits polítics només els puc concebre com a instruments per a transformar les coses, mai com una finalitat en ells mateixa. Sovint generen comportaments sectaris que no m'agraden.

Ciao

Vicent Terol ha dit...

kirikú: Sí que conec el personatge animat, encara que no molt. Fa dos anys, a un curs sobre cine per a professors (cursos del CEFIRE) ens en van parlar i veièrem algun trocet.

No pateixques per això del Bloc. No tinc prejudicis. M'agrada opinar sobre posicions concretes, sobre actuacions concretes. No m'identifique amb la línia actual del BNV, però sé que hi ha gent molt vàlida al partit. I pense que les bases es troben lluny de la direcció.

En qualsevol cas, no crec massa en els partits polítics. Normalment es converteixen en plataformes per arribar al poder, on l'ideologia és un producte a vendre que pot ser canviat si això fa aconseguir més vots.

Compartisc les paraules de Partal. Si no, no entraria a debatre amb determinada gent. Ni tampoc tindria determinats blocs enllaçats des del meu.

Un xicotet detall. La ironia de dir que ERC es va contagiar de blaverisme per posar ERPV... Sé que és una brometa. No obstant, parlar de valencià, de País Valencià, no ho considere en absolut blaver. Faltaria més! Blaver és, per a mi, sinònim d'anticatalanisme, més o menys conscient, més o menys inconscient.

Però en qualsevol cas... És un plaer debatre així! Gràcies pels comentaris, que contribueixen a enriquir el bloc (no el Bloc..., hehe) i són molt importants per replantejar, reafirmar o no, les pròpies idees.


Una abraçada