dissabte, 21 de novembre del 2009

Togues o mocadors

Joan Barril (Barcelona, 1952) és un escriptor i periodista català. Actualment, és locutor a Catalunya Ràdio, columnista a El Periódico de Catalunya i presentador d'un programa sobre llibres a Barcelona Televisió.

Davant la recent mostra d'abús de poder del jutge Gómez Bermúdez, expulsant una advocada marroquina de la sala pel fet de dur vel, hi ha hagut certes reaccions provinents de sectors suposadament progressistes justificant l'acció discriminatòria del magistrat. Això és una prova que determinat discurs intolerant s'ha instal·lat perillosament a la nostra societat, on es confon la defensa de la dona i el feminisme amb la imposició i el racisme. Un discurs subscrit, al mateix temps, per l'extrema dreta.

Barril, per la seua trajectòria, no és sospitós de defensar posicions masclistes. Ni tampoc ens consta que, a dia de hui, s'haja convertit a l'islamisme més integrista. Tanmateix, la setmana passada va escriure un article on deia coses que, al meu parer, són òbvies. Coses que, possiblement, cal recordar per tal d'evitar caure en un racisme que va estenent-se a poc a poc a la nostra societat.


"Gómez Bermúdez li va ordenar (a Barik, l'advocada) que marxés de la sala, malgrat que no hi ha ni un sol text que obligui a portar el cap descobert"

"¿Hauria fet el mateix (Gómez Bermúdez) si una de les parts fos una monja catòlica?"

"El jutge no pot actuar anteposant el seu criteri arbitrari a l’Estatut General de l’Advocacia que, en el cas de la lletrada Barik, ha estat menyspreat"



Llegiu l'article sencer fent clic ací.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Quan entre la monja ho sabrem però el cas és que no hi ha entrat.

Anònim ha dit...

Com els lectors i tu mateix també teniu el dret a conèixer d'altres opinions, ací us deixa la d'Almudena Grandes, gens sospitosa de ser home o moro.

http://www.elpais.com/articulo/ultima/costumbre/elpepiult/20091116elpepiult_1/Tes

Anònim ha dit...

El problema no està en Gómez Bermúdez, que, és clar és un prepotent. El problema el tens tu, que veus bé el vel i la prostitució. Exactament el mateix discurs que la ultradreta. Fes-t'ho mirar.

Ah, i records a Juan Enrique Tur i Aurora Mora!

zel ha dit...

Hi ha molt cinisme, en tot plegat...

Vicent Terol ha dit...

Testenguaret: No em sembla seriós que s'haja d'esperar a que un fet es produeixca per a tenir una posició respecte al mateix. L'exemple de la monja és bo perquè evidència la hipocresia i el cinisme d'aquells que volen prohibir l'ús del vel.

He llegit l'article d'Almudena Grandes. Parteix, al meu parer, d'un desconeixement envers el significat del vel. Com et deia, les dones que duen mocador al cap ho fan amb diferents intencions: des del sotmetiment fins a la reivindicació. Per ací hi ha molts xiques amb vel i amb vaquers ajustats. No es tracta de dones que es vegen obligades a ocultar els seus "encants". La cosa és més complexa que quedar-nos en un estereotip sense buscar més informació.

Zoubida Barik Edidi és de les dones que duu el vel perquè vol. Així ho ha manifestat, a més de ser una dona que treballa com advocada: patró ben allunyat del model de dona submisa que ha d'estar sempre a casa cuidant els fills.

El que s'està debatent en aquest assumpte és molt gros. Em consta que molta gent, segur que amb bona intenció, diu que s'ha de prohibir el vel. Tanmateix, hem de ser conscients que això seria una animalada, una imposició brutal.

Vicent Terol ha dit...

Anònim: No defense ni el vel ni la prostitució. El que defense va més enllà que això.

Defense el DRET a usar el vel per part de qui vulga dur-lo. L'opció contrària és IMPOSAR. A més a més, a Occident tenim un desconeixement bastant gran sobre el vel. No sempre té un significat masclista.

Si juguem a ser els menys masclistes del món, hauríem de prohibir els tacons, perquè són un símbol de la dona objecte que no val per a una activitat intel·lectual?


Pel que fa a la prostitució, supose que ho dius per aquesta entrada: http://laixeta.blogspot.com/2009/09/la-prostitucio-en-si-no-es-indigna.html

Estic en contra de l'explotació. A la prostitució, a la fàbrica, al camp o on siga.

Però la prostitució voluntària, on hi ha dues parts d'acord (sense coaccions de cap tipus), és plenament legítima. Igual que ho és que un fisioterapeuta et faça un massatge a canvi de diners.

Anònim ha dit...

Veus com eres un progre? i el teu mal és diu: ai, és que n'hi ha moltes coses relatives.

No cal defensar el dret al vel, perquè ja s'utilitza i no està prohibit. Igual que no cal defensar el dret als tacons. El que si cal és lluitar contra la discriminació de gènere al món musulmà. Però tu que eres superagut i superheroi necessites demostrar-nos la teua saviesa amb les excepcions. Molt bé! Lluitem a favor del vel, perquè almenys una dona l'utilitza perquè vol. Lluitem a favor de la prostitució perquè almenys una prostituta ho fa perquè li agrada. Eixes són les lluites apropiades.

Què intel·ligent és el meu xic! i que progre! I que roí és l'avorriment postmodern!

Vicent Terol ha dit...

"No cal defensar el dret al vel, perquè ja s'utilitza i no està prohibit".

Tu mateix ho dius. No hauria de caldre defensar-lo, però resulta que una dona ha sigut expulsada d'una sala per tenir un mocador al cap. Per tant, sí cal defensar eixe dret quan ha sigut atropellat.

Per altra banda, no sé perquè insisteixes a usar l'anonimat, quan ets algú que té un bloc. Un bloc enllaçat des del meu, com tu també em tens enllaçat.

"Lluitem a favor del vel, perquè almenys una dona l'utilitza perquè vol."

Supose que intentes ser irònic ací. Sabràs massa bé que no és sols una dona la que el vol utilitzar. Però és que, encara que fora una dona, hauria de defensar-se eixe dret.

El que es deriva del teu comentari és la imposició més intolerant, sense gens d'empatia: Xe, com es sols una dona, que li donen.

Anònim ha dit...

INTOLERANT!

Quina acusació més progre! Anem al que importa: què em dius del títol que he pensat per al teu bloc?

L'AIXETA, UN XORRO MONOGRÀFIC DE CONFUSIÓ MENTAL

Xe, bonico de veres! no et queixaràs!

Anònim ha dit...

Deveres que vaig per casa partint-me el cul cada vegada que ho recorde!

Sincerament, et falta un poc de visió de conjunt. Sort i fins a una altra!