divendres, 8 de gener del 2010

L'argumentació del Govern valencià

El Govern valencià va aprovar ahir un decret-llei per poder dur a terme les obres d'enderrocament del barri del Cabanyal. Recordem que el Ministeri de Cultura havia ordenat l'altre dia paralitzar el projecte, pronunciant-se al respecte a petició del Tribunal Suprem.

El que fa l'executiu de Camps és derogar un decret de la Generalitat de l'any 1993 que declarava Bé d'Interès Cultural (BIC) el barri. Compleix així l'amenaça llançada el dimarts 5 per la portaveu Paula Sánchez de León. Una maniobra a l'estil de Berlusconi, com vaig comentar fa dos dies i com ahir deien des de la Plataforma Salvem el Cabanyal.

Al comunicat del Govern valencià es fa servir una argumentació més que curiosa per tal d'afirmar que no hi ha espoli en la seua actuació al Cabanyal. Literalment es diu el següent:


"sent el conjunt històric (del Cabanyal) de València un Bé d'Interès Cultural per haver estat declarat així per la Generalitat, és la Generalitat qui té competències per definir els valors que el fan creditor de la protecció que li atorga la declaració com a Bé d'Interès Cultural. D'aquesta manera, no podrà existir cap espoli per actuacions que la mateixa Generalitat considera que no afecten aquests valors."


Més o menys açò: com que la Generalitat és qui estableix el que és protegit i el que no, aquesta mai no podrà incomplir una norma pròpia. No ho podrà fer perquè la Generalitat serà sempre l'àrbitre que dicta les regles.

Independentment de la dubtosa veracitat legal d'això -el pronunciament del Govern de l'Estat és la resposta a una petició del Tribunal Suprem, per tant les competències no són exclusivament d'àmbit autonòmic-, el raonament del Govern valencià és infantil i cínic.

La cosa ve a ser com si jo diguera: Com a professor, sóc qui estableix les normes a la classe. Seguint eixes normes, sabem que està prohibit menjar xiclet (prohibit per a tots: alumnes i mestre) a l'aula. Hui m'ha pegat per menjar-me un xiclet de fruites del bosc, però no se'm pot acusar d'incomplir cap norma. Jo sóc el professor i dicte les regles: si estic menjant xiclet, serà perquè ara he decidit que ja no és una cosa prohibida. En tot cas, mai no podré incomplir una norma a l'aula perquè jo sóc qui crea les normes. Estem o no?


Finalitze amb un interessant vídeo sobre l'assumpte del Cabanyal, realitzat per Vilaweb.


3 comentaris:

Anònim ha dit...

EL PP ni té vergonya ni la coneix. Us recomane la lectura del Decret llei 1/2010, on li donen forma legal a la barbaritat. I així anys i anys!

Vicent Terol ha dit...

Acabe de llegir el Decret, seguint la teua recomanació. Se m'escapen coses relatives a les competències de les diferents administracions, la justificació de basar-se en el nou Estatut valencià... Sí es desprèn la idea que cal seguir amb l'enderrocament siga com siga. En qualsevol cas, he llegit que l'Advocacia de l'Estat està estudiant el Decret.

També sabem que l'informe del Ministeri de Cultura respon a una petició del Tribunal Suprem. Per tant, s'emmarca dins el procés judicial.

M'ha cridat l'atenció aquest fragment: "Paralitzar l’execució del pla donaria lloc a una situació d’incertesa, de deixar les coses a mitges, que aprofundiria la degradació del Cabanyal amb el consegüent empitjorament de la qualitat de vida dels seus veïns i de la resta de ciutadans de Valencia, menystenint els enormes esforços posats en el barri per l’Ajuntament de Valencia i la Generalitat durant l’última dècada." (per cert, València sempre sense accent...).

Em sembla una cosa escrita amb preses. Per l'estil ("deixar les coses a mitges") i pel cinisme exhibit, com si es tractara d'un discurs de campanya del PP (l'al·lusió a la degradació, provocada deliberadament per l'Ajuntament de València).

Intuïsc que el Govern valencià i l'Ajuntament es van a pegar una hòstia en aquest tema. Com una nova edició de l'assumpte de la Ciutadania en anglés. Espere no equivocar-me. Ja veurem...


Salut!

Anònim ha dit...

Deixeu de queixar-vos i actueu: Valencians, valencianes, canvieu de govern a la Generalitat Valenciana i a l'ajuntament de València i s'hauran acabat els problemes.Ja sabeu com es fa, allò que en diuen eleccions i tal.Si a Catalunya i a ses illes es va poder fer, per què no a València?
PD: quan perdin els hi recordeu per què han perdut les eleccions ;)