dimecres, 3 de juny del 2009

De Michael Nyman a Sonic Youth

Dir que al festival Primavera Sound de Barcelona hi havia un cartell eclèctic, degut a la presència d'estils tan llunyans com els que ofereixen Sonic Youth i Michael Nyman, seria mentir. Aquest esdeveniment es caracteritza per un ventall que va del rock al pop, passant per l'electrònica i algunes propostes més o menys experimentals; tot dins de l'anomenada etiqueta "alternativa": música apartada del que s'escolta a les emisores de ràdio convencionals. Que Nyman estiguera al cartell és una anècdota una miqueta extravagant, assumible per un públic obert a la diversitat de propostes.

Vaig estar el dissabte al festival, assistint als concerts sencers de Neil Young, Deerhünter, Sonic Youth i l'esmentat Michael Nyman. Dic sencers perquè a un festival d'aquestes característiques, amb diversos escenaris funcionant al mateix temps, un ha d'escollir; a banda, es poden picotejar xicotets fragments d'altres actuacions: un poc de Jayhawks, un poc Jeremy Jay, un poc de Simian Mobile Disco i un poc de Black Lips.

En sa casa els coneixeran, haurà pensat més d'un...

Del que vaig veure, em quede amb dues actuacions excel·lents: la de Sonic Youth i la de Nyman.

Dels primers s'ha de dir que, si no els has escoltat mai, et poden sonar a alguna cosa aliena al que s'entén per música: es tracta d'un grup que fa de la disonància i la distorsió de guitarres els seus eixos; melodies incòmodes, soroll, crits, canvis de ritme... Si aconsegueixes entrar en el seu concepte estètic vanguardista, difícilment deixes d'escoltar-los.

Michael Nyman és conegut per haver composat la banda sonora de la pel·lícula El piano. De fet, ell toca eixe instrument. En aquesta ocasió, anava acompanyat per una xicoteta orquestra. Igual que ocorre amb Sonic Youth, però des d'un plantejament que no té res a veure amb el d'aquests, la seua proposta és innovadora, atípica (la famosa peça de la pel·lícula El piano sí és una obra d'un estil convencional, a més de ser preciosa).

Vaig gravar alguna cosa amb la càmera, però he optat per penjar dos vídeos que he trobat a YouTube, donat que la seua qualitat és prou més alta.


SONIC YOUTH - Bull In The Heather




MICHAEL NYMAN - (No sé quin és el títol del tema...)