dilluns, 31 d’agost del 2009

Antiherois: dives, sexe i zel

Antiherois és un grup que tracta d'ocupar un espai inèdit a la música cantada en català: l'estil anomenat electroklash. Ells mateixos citen, en aquest sentit, a Alaska i Peaches com a màxims exponents. Tanmateix, al seu web parlen d'altres influències, com ara Superputa, Núria Feliu(!), Rafaella Carrà i Putilátex.

Però Antiherois es presenta com quelcom més que un grup: "un projecte frik-polític-musical". I certament mostren un discurs que deambula per l'hedonisme, l'anticapitalisme, la ruptura amb els models afectius i sexuals imperants, el narcisisme com a oposició a la fama/jerarquia i la transgressió. Tot això esguitat d'un humor irònic i freak que situa el seu plantejament a un espai que estaria a meitat de camí entre la reivindicació crítica i la broma (citen Núria Feliu com a referent i diva).

A la seua recomanable pàgina, amb quantitat de text per a llegir, substitueixen el famós eslògan sexe, drogues i rock and roll per un altre: dives, sexe i zel. Vegem, punt per punt, a què es refereixen, emprant les seues pròpies paraules.


Dives

"Sempre ens han educat per a ser nen o nena (...), per jugar a nines o al futbol. (...) . Però el gènere no és més que una construcció social totalment arcaica, un arma del patriarcat per dividir-nos i perpetuar les desigualtats socials, la subordinació de la dona envers l'home. Nosaltres reivindiquem el nostre tercer gènere, fins ara menystingut i silenciat: no som ni masculins ni femenines, som DIVES. (...) Però som dives reals, ordinàries i precàries, res ens separa de la resta dels mortals. (...) Tothom pot fer música, i nosaltres en som la prova vivent. A nivell lingüístic, utilitzem tant el masculí com el femení, tant portem faldilla com corbata, com pintallavis o calçotets. Transgredir el gènere és la millor forma de destruir-lo".


Sexe

"No deixis que et mercantilitzin, no deixis que t'etiquetin; la teva sexualitat és única i inigualable. Així doncs, desconstrueix-la i torna-la a construir a la teva mida, sense límits, sense restriccions de sexes, edats o nombre de participants, prenent el respecte com a màxima al realitzar-la. (...) La visibilitat és la millor acció directa contra l'heterosexisme; cal escandalitzar fins que ja ningú s'escandalitzi! (...) Inventa't un nom per la teva (sexualitat), mentre te'n rius de les etiquetes. (...) Sempre t'han fet creure que la solitud és el pitjor que et podria passar; mentida PODRIDA! Reivindiquem l'amor propi i l'onanisme, la seva màxima expressió".


Zel

"La paraula amor està tan contaminada que resulta inútil intentar depurar-la. (...) Molt millor reciclar una altra paraula per construir-ne una de nova!! Una paraula que sigui tan salvatge com el sexe més agosarat i que alhora desbordi tendresa, i pugui ser pronunciada en un sol sospir al teu amant secret, just abans de perdre el cap i fugir plegats de la vostra precarietat. (...) Estar en ZEL és un acte de resistència al tedi actual, a les restriccions socials, al ridícul món on vivim. (...) El ZEL fa possible que els individus connectin amb els altres, d'una forma plena. (...) El ZEL és una amenaça per a la nostra societat conduïda pel consumisme. (...) El ZEL apassionat és ignorat i temut per la burgesia, ja que posa en perill la seva estabilitat . El ZEL no permet mentides ni falsedats, ni tan sols polides mitges veritats, sinó que despulla totes les emocions i revela secrets que els humans domesticats no poden suportar".


Ací podeu baixar-vos els dos treballs que han publicat fins el moment. Potser no cal dir que Antiherois no creu en els drets d'autor i tot això; i que, per tant, el propi grup promociona la seua música per Internet de manera lliure.

Abans d'acabar, dues anotacions més de certa rellevància. Pel que fa a la procedència, aquesta gent declara ser "dels Països Catalans i de cap lloc en concret". També ens comenten que, fins ara, tots els concerts que han fet han estat organitzats per "moviments socials i festes populars alternatives".

Finalitze l'entrada amb l'únic videoclip que Antiherois ha fet per ara. Possiblement, una imatge no sempre val més que mil paraules, però sí -en aquest cas- pot complementar tot el que heu llegit de cara a tenir un coneixement més definit del grup.


4 comentaris:

Anònim ha dit...

Tenim cura de la llengua:
"emprant les seues pròpies paraules"
EMPRAR (ant. amprar i aemprar). v. tr.
I. || 1. ant. Demanar a qualcú que faci una cosa; Especialment demanar a qualcú que presti una cosa
|| 2. Demanar en préstec
|| 3. Donar en préstec
I. || 1. ant. Apoderar-se d'una cosa en virtut de manament o autoritat
|| 2. a) amb complement directe de cosa, Usar, fer servir

Ara que tothom escriu en llocs de públic accés s'ha de tenir molta cura amb el llenguatge per no malmenar-lo

Vicent Terol ha dit...

Agraïsc la teua aportació, tot i que podria preguntar-me si estàs una miqueta avorrit.

No deixa de ser curiós que la primera paraula d'un comentari destinat -suposadament- a vetlar per la qualitat de la nostra llengua als "llocs de públic accés" estiga mal utilitzada. "Tenim" és indicatiu; i tu volies fer servir el subjuntiu: "Tinguem" ("Tingam" en una versió més col·loquial a zones del País Valencià).

Segons el DIEC, primera definició del verb "emprar":

1�v. tr. [LC] Usar

El text que ve a continuació està extret de VilaWeb, lloc "de públic accés":

"Salomó Marquès, professor de la Facultat de Ciències de l'Educació de la UdG i membre del comitè organitzador, va presentar ahir a Girona les jornades tot assenyalant que tan important com les ponències i les comunicacions que s'hi donaran a conèixer és la convivència entre els participants o, EMPRANT LES SEVES PARAULES, «la socialització de les experiències de cadascú».

(http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=-489704)


Tot i això, t'avance que si entres ací cercant amb lupa errades gramaticals, segur que en vas a trobar. També hi podràs trobar altres tipus d'imperfeccions, inexactituds, etc.

De tota manera, estaria bé que tingueres altres motivacions a l'hora d'entrar a aquest bloc o a qualsevol altre, no? Em consta que no és la primera vegada que fas algun comentari -sempre anònim- amb eixa actitud que irradia amargor.

Eva ha dit...

Hola!! Ara els escolto a veure que tal!!
Com ha anat l'inici de curs? Amb ganes?
Una abraçada!!!

Vicent Terol ha dit...

Hola, Eva! Jo encara no he començat, perquè sóc interí i estic convocat per a unes adjudicacions el dia 7. Tu què tal?