divendres, 5 de juny del 2009

Cartes de propaganda electoral: BLOC i UV

Em trobe a la bústia dues cartes de propaganda electoral: una de BLOC-Coalició per Europa i l'altra d'Unio (així, sense accent) Valenciana.

La de BLOC-CEU ve signada, suposadament, per un tal Nomdedéu. No deixa de ser curiós tenir un nom que remet a un altre nom: un nom de déu.

-Quin és el teu nom?

-Nomdedéu.

-Sí, però de quin? Apol·lo? Posidó? Zeus?

-No, no... És Nomdedéu.

-Però de quin déu?

-...

És a dir, el nom se'ns escapa de manera inevitable. Al tractar d'atrapar-lo, entrem en una mena de bucle infinit en què mai no arribem al nostre objectiu.

Per altra banda, la carta comença de la següent manera:

"Hi ha dues coses en les que crec: el meu país i Europa".

Ah, sí? No creus en res més? Ni en Déu, tot i que et diuen Enric Nomdedéu? Ni en l'amor ni en l'honestedat?

Al text de la missiva, el candidat del BLOC ens diu més coses, algunes d'elles ben gracioses. Per exemple, denuncia "l'urbanisme depredador que el PP i el PSOE practiquen i defensen per al nostre país". Però, a continuació, afirma que necessitem infraestructures com "aeroports" i "un tren d'alta velocitat" per tal de "fer vindre turistes". I no ha pensat Nomdedéu que "l'urbanisme depredador" va unit al fenomen del turisme? O pensa que els turistes van a dormir en tendes de campanya?

També ens comunica que el BLOC proposarà que el valencià siga llengua oficial a Europa. No aclareix si ho ha de ser com a llengua independent del català (sols empra el terme "valencià"). Si fóra així, jo proposaria també el socarrat com a idioma oficial a Europa. Per què no?

Hi ha altres coses, tanmateix, que Nomdedéu no diu a la carta.

No diu que el BLOC -definit a la missiva com a "espai valencià de progrés"- es presenta a les eleccions europees en companyia de CiU, PNB, CC, PA i UM. Molt progressistes tots, certament.

No diu res sobre la privatització de l'ensenyament -amb el pla Bolonya, com a emblema del procés; tampoc no parla sobre la directiva Bolkelstein; cap paraula referent a la quantitat de morts al País Valencià producte de la no aplicació de la Llei de la Dependència. Ni dret a l'autodeterminació, ni discriminació de gènere, ni retallades socials, ni solidaritat amb Palestina, ni....

No diu -en fi- que ell, Nomdedéu, sols seria eurodiputat en cas que la Coalició per Europa (amb la qual el BLOC es presenta a aquestes eleccions) aconseguira sis escons com a mínim.



Unio (sense accent) Valenciana ve representada per un tal Jose (sense accent: de manera que sona informal, a més de castellà) Manuel Miralles.

Sincerament, jo pensava que aquest partit ja no existia. Però no és així. I es presenten a les eleccions europees amb un parell de collons, que diria aquell, donat que van en solitari.

La carta del Jose demostra que la formació manté intacte el sentit de l'humor, fent ús d'un valencià amb normes inventades per aquest singular grup polític. Algunes frases són realment divertides. Un exemple:

"...a diferencia de PP i PSOE, que basen estes votades en una lluita partidista per guanyar uns vots (visca la redundància!) que els recolzen en el govern o els acosten ad ell...".

Més exemples:

"Llunt de la distancia que nos separa fisicament...".

"...l'optima distribucio dels fondos estructurals...".

"...com estan fent atres formacions...".

"Per això creem en la necessitat de...".

I molta atenció a l'acomiadament:

"De bestreta, gracies per la vostra atencio".

Pense que UV hauria fet millor encomanant la redacció del text a Toni de l'Hostal.

Del contingut no hi ha moltes coses que es puguen comentar. Sembla que li hagen dit a algú: "Ie, ompli el paper com siga i au!". En un mateix paràgraf, per exemple, es fa al·lusió dues vegades als "interessos" dels valencians, sense concretar-ne cap.

És més. Si alguna cosa s'ha de dir del contingut de la carta d'Unio (sense accent) Valenciana és que hi ha prou coincidències amb el de la del BLOC: agricultura, transgènics, aeroports, corredor meditarrani ("mediterraneu", segons UV)...



En resum: que jo, com ja vaig dir fa quasi una setmana, votaré a Iniciativa Internacionalista.

4 comentaris:

Francesc Mompó ha dit...

Una pregunta estúpida: jo, evidentment també, he estat rebent propaganda electoral personalitzada a la bústia de ma casa; qui els ha donat la meva adreça als partits polítics? Això no havia d'estar protegit per llei? Quines coses pregunte! Jo també tindré iniciativa a l'hora de votar demà.

Vicent Terol ha dit...

És una bona pregunta. Hem arribat a acceptar com a normal el fet de rebre propaganda electoral personalitzada.

Salut!

Anònim ha dit...

Una: els partits tenen les adreces de tots els electors exclusivament per a fer propaganda electoral segons la llei. No dius res de PP i PSOE, sembla que no et molesta que t'envien cartes ni que isquen a tothora per la tele.
Dues: Segurament els diputats valencians (o catalans) d'II-SP tindran més possibilitats d'eixir, i de representar-nos millor a Europa, així com de defendre el català.
Tres: dubtar de les idees del BLOC sobre la unitat de la llengua ja em sembla kafkià.
Quatre: al final ja se sap qui ha guanyat: els de sempre, els que ens diuen 'gilipollas'...

Vicent Terol ha dit...

Estimat/da anònim/a (intuïsc que masculí):

1) Si és així per llei, la cosa és legal, evidentment. No obstant, no em sembla bé. Igual que no em sembla bé rebre propaganda al mòbil del que siga sense la meua autorització.

Parle de dues cartes concretes amb què em vaig trobar un dia. No entenc per què he de sentir-me obligat a tractar totes les coses que em molesten en aquesta entrada. M'abellia parlar del que he parlat.

2) Si vote a un partit, no ho faig per "les possibilitats d'eixir" que tinga. Vote a qui coincideix amb els meus principis. Pel que fa a la llengua, al manifest d'II-SP hi ha una defensa clara del dret a la normalització lingüística i a la no discriminació per raons de llengua (cosa que no es deia, per cert, a la carta de BLOC-CEU).

3) La unitat de la llengua no és sols un reconeixement dit amb la boca xicoteta. És també defensar un marc lingüístic clar. Utilitzar el terme "valencià" per a parlar de la llengua que es va a defensar a Europa duu una implícita secessió lingüística, almenys a nivell de la pedagogia inconscient que així es fa de cara a la població. I es fa per por a resultar antipàtic a algun sector de possibles votants (ex-votants d'UV?).

4) Que ha guanyat el PP és un fet incontestable. Hi estic d'acord. BLOC-CEU ha aconseguit dos eurodiputats: un de CiU i l'altre del PNB. Tots dos partits, per cert, ex-socis (i possibles socis en un futur) del PP.