dijous, 18 de juny del 2009

Font de Mora, torna-li la trompa al xic!

El Govern valencià, a través de Font de Mora (o Fountain of the Blackberry, nom amb què es va autobatejar el personatge), va boicotejar l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania obligant els centres a impartir-la en anglés. A més a més, va indicar la manera en què s'havia de dur a terme l'experiment: mitjançant dos professors per aula, el de Filosofia o Història i el d'Anglés; el primer parlaria en valencià o en castellà, i el segon faria la traducció a la llengua de Shakespeare. Original? No tant; en realitat és un plagi del famós gag de Tip y Coll.



Això va ser poc abans de començar aquest curs 2008-09.

Prompte començaren les protestes per les molèsties que aquesta surrealista i ridícula mesura ocasionava.

Les coses són curioses, de vegades. Aquest desficaci va resultar tan indignant que va fer que es mobilitzara la comunitat educativa, demanant la retirada de la mesura; però va servir -i açò és el més important- per canalitzar tota una sèrie de protestes en què es denunciava la vergonyosa situació de precarietat en què es troba l'ensenyament públic al País Valencià.

El 29 de novembre hi hagué una manifestació històrica, com poques es recorden a la nostra terra.

Amb la por d'un èxit important a la vaga convocada per al 17 de desembre de 2008, Conselleria va rectificar un poc: va decidir que durant el que restava de curs no fóra obligatori impartir EpC en anglés. Va aconseguir, així, desactivar la vaga.

La lluita va seguir, davant la paràlisi del Govern valencià de cara a atendre les altres reivindicacions de la comunitat educativa, expressades a través de la Plataforma per l'Ensenyament Públic. I el 28 d'abril es va viure una vaga amb gran incidència i, de nou, hi hagué massives manifestacions (poc habituals al País Valencià).

Ara, acabant el curs, Font de Mora anuncia que l'any que ve tornarà a ser obligatori impartir Ciutadania en anglés. Sincerament, jo esperava que s'oblidarien d'aquest punt, veient la contestació que van aconseguir per part del professorat, dels pares i mares, dels alumnes. Sembla que l'èxit electoral aconseguit pel PP al País Valencià a les eleccions europees els ha fet pensar que tot aquest conflicte no els desgasta en absolut, que tenen -per tant- carta blanca per a fer la més nefasta política educativa possible.

La Plataforma, al seu últim comunicat, va enfocar el conflicte com una lluita a llarg termini (entre altres coses, hi ha un acte previst per al començament del curs que ve). I trobe que encerta. Ens ho hem d'agafar amb paciència i constància.

Font de Mora ens recorda, amb aquesta anunciada segona part d'impartir EpC en anglés, la tradicional cançó valenciana Torna-li la trompa al xic.

2 comentaris:

kirikú ha dit...

M'agradaria llegir el darrer comunicat que dius de la Plataforma.
Saps on puc trobar-lo?

Vicent Terol ha dit...

kirikú, he posat l'enllaç a la paraula "comunicat": et duu al comunicat que la Plataforma va presentar el 4 de maig.

Hi ha un nou comunicat fet el passat divendres, on s'anuncia un acte que s'ha fet aquest matí a València: lliurament d'un manifest i un cartell amb imatges de les protestes al Palau de la Generalitat.

http://www.intersindical.org/stepv/ensenya/descarregar/epc/090622concenPalau.pdf