dimarts, 1 de desembre del 2009

Manifestem-nos hui per l'ensenyament


Hui és el dia en què molts ens manifestarem -a València, però també a Castelló i a Alacant- contra la política educativa d'Alejandro Font de Mora. No es tracta d'una protesta on els mestres reclamen millores laborals. Res d'això. La gent eixirà al carrer per demanar una escola pública de qualitat, atès que és la nostra escola, un servei sostingut amb els nostres diners.

En dies anteriors hem publicat tres entrades parlant de diferents motius per anar a la manifestació:

* Drets lingüístics: Al País Valencià sols hi ha un 33% de l'alumnat que estudia en la nostra llengua, tot i que ho demana un 55%.

* Privilegis de l'escola concertada: Pagada per nosaltres, l'escola concertada té -majoritàriament- una orientació catòlica i el privilegi de seleccionar l'alumnat, apartant immigrants i xiquets amb necessitats educatives especials.

* Fracàs escolar: El País Valencià és la segona comunitat autònoma de l'Estat espanyol amb un major fracàs escolar.


La Plataforma per l'Ensenyament Públic ha elaborat un document esquemàtic on es poden veure els tretze punts reclamats des del curs passat. Ara ja en són dotze, perquè una sentència del TSJ valencià va obligar Font de Mora a retirar el seu particular boicot a Educació per a la Ciutadania, consistent en impartir l'assignatura en anglés amb dos professors per aula (ocurrència que va suposar una inversió absurda, indignant si ens fixem en les carències que tenim a les escoles).



Nosaltres afegirem hui un motiu més per a la protesta: la situació deficitària d'Educació Infantil 0-3 anys al País Valencià.

Presentem unes xifres tan reals com contundents: a la ciutat de València hi ha 3 escoles públiques d'Infantil 0-3 anys; 3 més a Alacant i 2 a Castelló. 8 escoles públiques a les tres capitals del nostre territori.

Es pot afirmar que, al País Valencià, no existeix una xarxa d'escoles públiques d'Infantil de 0-3 anys. El Govern de Camps prefereix invertir diners en la Fórmula 1 o en l'Àgora del collons.

I això malgrat que l'article 15 de la LOE diu que les Administracions han de promoure un increment progressiu de l'oferta de places públiques al primer cicle d'Infantil. A més a més, el nostre Govern ha incomplit el Conveni estatal de 2008 de desenvolupament del Pla educa3 per a construir escoles per als més menuts: des de la Generalitat s'havien de sumar 11,5 milions d'euros als 11,5 milions d'euros transferits per l'Estat, però l'Administració de Camps no ha posat res. Impressionant.

Tenim moltíssims motius per estar hui a les 19h a la Plaça Manises de València (a Alacant, als Serveis Territorials; a Castelló, a la Casa dels Caragols). Si hi aneu, ens trobarem allí. Esperem ser-ne molts.