dissabte, 12 de desembre del 2009

Nous "valencianistes", referèndums i Canal 9

Fa cosa d'un mes, des dels sectors autodenominats "valencianistes" -el que es coneix com tercera via- es va posar el crit al cel pel fet que, a la campanya de difusió dels referèndums independentistes d'aquest cap de setmana, hi haguera un mapa dels Països Catalans. Segons ens deien, a més de tractar-se d'una imposició annexionista, això perjudicava els nostres interessos en el sentit que seria utilitzat per la dreta valenciana per tal de deslegitimar el nacionalisme valencià.

Fins i tot es va redactar un document de protesta, subscrit per les associacions i partits següents: Esquerra Nacionalista Valenciana, Estat Valencià, República Valenciana - Partit Valencianista Europeu, ACR Constantí Llombart i ACR Utopia XXI. En aquell moment, ja vaig parlar d'aquesta reacció del nou "valencianisme".

Per cert, al bloc Utopia, on es va penjar l'esmentat document, hi vaig escriure un comentari argumentant la meua discrepància i no me'l van publicar. Se'm va censurar, malgrat que aquest web diu estar "dedicat a la difusió i el debat del pensament valencianista".

Feta aquesta introducció, vull centrar-me en l'argument segons el qual la inclusió del País Valencià al mapa de la "Nació Catalana" -per part de la Coordinadora per la Consulta sobre la Independència, organitzadors dels referèndums- perjudicaria les aspiracions del nacionalisme valencià, al ser quelcom utilitzat pel blaverisme, amb Canal 9 al capdavant.

En primer lloc cal dir que, en cas que així fóra, a qui s'hauria d'acusar seria als manipuladors que atien el fantasma de la invasió catalana, i no als organitzadors de les consultes que -d'acord amb els seus plantejaments nacionalistes- han fet servir un mapa dels Països Catalans. És plenament legítim defensar allò en què creus.

El blaverisme no necessita excuses -realitats objectives manipulades- per repetir el seu discurs paranoic. Sempre pot recórrer a fets inventats, i/o tergiversats, per a que siguen digerits pel pensament irracional: des de l'assumpte del transvasament de l'Ebre fins a la inclusió de la paella en algun llibre català de cuina, passant per l'enfrontament Port Aventura versus Terra Mítica.

Però és que, a més d'aquesta objecció, s'ha de dir que ahir, a Canal 9, es va presentar la notícia dels referèndums sense fer cap al·lusió a intencions annexionistes dels catalans ni a res semblant. S'hi van dedicar 49 segons del telediari amb el següent titular: "Hi haurà observadors internacionals als referèndums independentistes". El que es va dir va ser, literalment, açò:

"Tot a punt per a la primera onada de referèndums independentistes que se celebra este cap de setmana a Catalunya. Hi hauran de respondre prop de 700.000 catalans empadronats en alguns dels 167 pobles on es faran les votacions. Tot i que els resultats no són vinculants, hi haurà eurodiputats de Còrsega i Flandes que faran d'observadors internacionals. Esta nit, el president del Barça tanca l'acte central de la campanya de la comarca d'Osona i demà el poble més menut de Catalunya iniciarà les consultes sobiranistes. Hui també s'ha confirmat que Girona, juntament amb Barcelona, farà el referèndum el 25 d'abril".


La indignada reacció del nou "valencianisme" va mostrar por, anticipant-se a una hipotètica possible realitat que, a la fi, no ha sigut tal com preveien. El mapa dels Països Catalans ha aparegut a les imatges de les notícies, sí; però ningú no ha parlat d'annexions, d'invasions ni d'operacions per a furtar-nos la paella.

El nacionalisme valencià no ha de sentir-se tan fràgil, tan vulnerable a la demonització blavera. Si no, no té sentit ser nacionalista, perquè sempre vas a actuar condicionat per possibles acusacions infundades. Perquè, com deia abans, la dreta valenciana no necessita realitats per tal de recórrer una vegada i una altra al fantasma de les conspiracions catalanistes amb l'objectiu de subjectar el nacionalisme espanyol.

10 comentaris:

Marc Peris ha dit...

Crec, sincerament, que tot això són excuses. En el fons es tracta d'amagar la vergonya que ells estan desapareixent a base de renúncies, fent el joc al sistema, i els demés s'hi enfronten, amb èxit.
Jo he escrit també sobre el tema. a vore que et pareix.

Anònim ha dit...

Sí, sí, no som catalans perquè hem "renunciat". Està claríssim.
D'altra banda, els de C9 és que són molt sibil·lins. En eixa mateixa notícia enfoquen clarament un mapa del PPCC i el dia d'abans els nomenaren expressament (http://www.rtvv.es/video/video_informa.asp?id=09122009_bcn.flv) per tal que la "bulla" es munte a cada casa, sense que ells hi entren de ple. No són llestos ni res, prou més que vosaltres.

Ximo ha dit...

En general, subscric tot el que dius. Si de cas, només matisaria una qüestió. Davant la possibilitat que la inclusió del País Valencià al mapa de la "Nació Catalana" perjudique les aspiracions del nacionalisme valencià, per la manipulació que en faça el blaverisme i Canal 9, dius: «A qui s'hauria d'acusar [de perjudicar les aspiracions nacionals valencianes]seria als manipuladors que atien el fantasma de la invasió catalana, i no als organitzadors de les consultes que —d'acord amb els seus plantejaments nacionalistes— han fet servir un mapa dels Països Catalans. És plenament legítim defensar allò en què creus». La qüestió és la següent: de veritat s’ho creu, la majoria dels principatins, això dels Països Catalans?

Speaker ha dit...

Crec que ací passen 2 coses.

1) En els mitjans de comunicació s'està amagant el fet que la consulta és per a tots els PPCC. No els interessa. Això fa molta por a Espanya.

2) Des de Catalunya mateixa tampoc no es deuen haver mullat o preocupat, a l'hora de fer la campanya, per comboiar al PV i les Illes. Saben que la batalla estava perduda, i a banda, com solen fer, es miren molt el melic.

Pel que he vist a la pàgina web, en general es parla de referèndum de la Nació Catalana, no de Catalunya. Per tant (i ho dic per això del mapa) qui organitza el referèndum creu fermament que el PV i les Illes hi són incloses. Si seguim aquesta ideologia (que, per descomptat,és opinable) incloure el PV no seria, doncs, un error. A més, si feu una ullada a la web, hi havia la possibilitat que els pobles valencians s'hi adheriren (si bé cap no ho ha fet).

Vicent Terol ha dit...

Marc: No crec que es tracte sempre d'excuses, estic segur que la majoria d'ells es creuen el que diuen. Tanmateix, en molts casos sí que pense que, sense adonar-se'n, li fan el joc al blaverisme perquè, amb la intenció de guanyar adeptes, acaben incorporant a poc a poc certs prejudicis que són un obstacle per a un enteniment dins el territori catalanoparlant. Per altra banda, sí que crec que, dins aquest "valencianisme", hi ha un sector que prové del regionalisme. I aquests no han fet cap renúncia, simplement són coherents amb part del que defensaven abans... Ara després llegiré el que has escrit.


Anònim: És cert que a l'enllaç que has posat sí que nomenen explícitament els Països Catalans. Però estaràs d'acord amb mi en què ho han fet de forma objectiva (sorprenent per a ser Canal 9, realment), sense destacar-ho. No hi ha intenció de muntar cap "bulla", com dius. Fixat-hi bé.

Però l'assumpte, per a mi, no és eixe. Nosaltres no podem controlar les manipulacions que puga fer Canal 9, El Mundo, Las Provincias o qui siga. La qüestió és que no és just acusar a qui organitza els referèndums perquè uns mitjans i/o uns polítics els utilitzen per tal d'atiar els fantasmes de la invasió catalana. A qui s'ha d'acusar és als manipuladors. Però en aquesta ocasió, almenys de moment, no s'ha utilitzat el tema com alguns preveien.

Vicent Terol ha dit...

Ximo: La pregunta que fas és interessant. Jo desconec si la majoria dels principatins es creu el projecte dels PPCC. Em fa la impressió -potser m'equivoque- que la majoria dels nacionalistes catalans són partidaris d'eixe projecte però, sent realistes, se senten resignats veient com està la cosa al País Valencià. Però ací parle d'una sensació.

En qualsevol cas, i independentment d'això, considere plenament legítim plantejar el referèndum tal com s'ha plantejat.


Josep Lluís: Sembla que han optat pel terme "Nació Catalana" com a substitut de PPCC, que està més estigmatitzada pel nacionalisme espanyol. Sent coherents amb els seus plantejaments, han inclòs el PV i Balears. Crec que ha sigut bàsicament això: un acte de coherència sense cap més pretensió. Trobe que són conscients que, en cas que es vaja produint un moviment on la independència comence a ser un poc menys utòpica, és Catalunya solament qui té possibilitats d'avançar per aquest camí ara mateix.

Francesc Mompó ha dit...

A mi em sembla un post molt assenyat, Vicent, i una anàlisi molt raonable.
Salut i Terra

Guillem T. ha dit...

Jo el que albiro a pensar és que el PP valencià no té forces actualment ni per despertar la bèstia blavera. Si s'hagués donat en un altre contexte, potser sí que haguessin pegat un cop a la taula.

Anònim ha dit...

Hui la mateixa història, sibil·linament introduïxen lo dels PPCC: http://www.rtvv.es/video/video_informa.asp?id=13122009_referendum.flv. El que sí que tens raó és que el PP no ha dit ni pruna. Deu ser que tenen consigna de no fer cas.

Vicent Terol ha dit...

Francesc: Gràcies pel comentari.


Guillem T: No ho tinc tan clar això que dius. El fantasma de la conspiració catalanista sembla ser efectiu sempre, rendible per a la dreta. Però, com dic, no necessiten cap realitat sobre l'assumpte per tal d'atiar la paranoia. És possible que, amb la perspectiva d'un possible futur pacte CiU-PP, no li interesse a la dreta fomentar els odis als catalans.


Anònim: Crec que t'equivoques. L'enfocament de Canal 9 s'ha centrat en la "il·legalitat" de les consultes, en una suposada radicalització d'ERC i també un poc en el fet que l'Estat espanyol (Zapatero)ho ha permès. Sí que nomenen molt de passada el terme "Països Catalans", quan ix la imatge del mapa. Però eixe punt el veig legítim a nivell periodístic (el mapa dels PPCC hi era; o no?). Canal 9, en aquesta ocasió, no ha tractat de transmetre la paranoia de l'annexió catalana.