dimarts, 8 de setembre del 2009

L'Estat espanyol dóna ales al nacionalisme català

En alguna reunió de gent important del Govern espanyol, o vinculada a aquest, es decidiria impulsar el recurs de l'advocacia de l'Estat contra la -ja famosa- consulta independentista d'Arenys de Munt. En realitat, el recurs és contra el recolzament de l'Ajuntament a la votació -no contra la votació en sí- convocada pel MAPA (Moviment Arenyenc Per l'Autodeterminació), la qual cosa està generant un curiós debat sobre la rellevància del que puga dir la Justícia.

Imagine que l'objectiu era impedir la celebració de la consulta per tal d'evitar un possible augment del nacionalisme català: una mena d'efecte contagi fruit de visibilitzar la possible opinió favorable a la independència de Catalunya per part del poble d'Arenys. Quina altra cosa es podria pretendre al tractar de frenar una votació no vinculant?

Tanmateix, em fa la impressió que l'Estat espanyol s'ha equivocat amb la seua estratègia. Sense recurs judicial, la repercussió mediàtica de la consulta prevista per al 13 de setembre hauria sigut menor i aquesta haguera passat més desapercebuda. Lluny d'això, l'assumpte no ha deixat d'ocupar espais a la premsa.

L'advocacia de l'Estat ha aconseguit, amb la seua actuació, un efecte propagandístic. I al mateix temps, despertant la indignació de molts catalans, ha engrescat el nacionalisme. La suma d'aquests dos factors ha tingut com a resultat que altres pobles, com Seròs, Argentona o Figueres copien la iniciativa; també ha donat ales a la celebració d'actes en suport de la consulta.

Per acabar-ho d'arreglar, hui hem sabut que l'advocat que ha presentat la demanda contra l'Ajuntament d'Arenys és un ex-falangista: l'any 1995 es va presentar a les eleccions al Parlament de Catalunya per Falange Española de las JONS; i el 1996 va anar amb Falange Española Auténtica a les eleccions generals espanyoles. Això significa més punts encara per al recolzament popular a la consulta.

Evidentment, no pretenc donar consells a aquelles persones encarregades de posar en marxa l'advocacia de l'Estat. Més bé me n'alegre del seu fracàs (èxit per al nacionalisme català). Diguen el que diguen els instruments legals de la Justícia, la consulta d'Arenys ja ha significat un impuls social per a l'independentisme.